Lounais-Häme Häme

Ilmianna itseoppinut taiteilija – Millaisia ITE-teoksia hämäläinen kansanluonne synnyttää?

ITE Hämeessä -hanke pyytää yleisöltä apua Hämeen ITE-taiteilijoiden löytämiseksi.
Hämeessä selvitetään muun muassa sitä, keiden siveltimestä syntyy ITE-taidetta. Kuva: TA terho aalto
Hämeessä selvitetään muun muassa sitä, keiden siveltimestä syntyy ITE-taidetta. Kuva: TA terho aalto

Maaseudun Sivistysliitto (MSL) kartoittaa ensimmäistä kertaa kattavasti ITE-taidetta Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla. Tavoitteena on löytää alueelta uusia visuaalisen nykykansantaiteen tekijöitä sekä teosympäristöjä, jotka kiinnostaisivat myös matkailijoita.

Uusien taiteilijoiden bongaamisen lisäksi hankekartoittajia kiinnostaa erityisesti se, millaisia ITE-teoksia hämäläinen kansanluonne synnyttää.

ITE-taiteen juhlavuosi näkyy

MSL on kartoittanut ITE-taidetta eri puolilla Suomea ja nostanut itseoppineita taiteilijoita esiin näyttelyissä, tapahtumissa ja julkaisuissa jo 20 vuoden ajan. Visuaalisen nykykansantaiteen keräys- ja kartoitustyönä se on kansainvälisessä mittakaavassakin ainutlaatuinen. Vuoden 2020 ITE-taiteen juhlavuosi tulee näkymään myös Hämeessä monin tavoin.

ITE Hämeessä -hanke pyytää yleisöltä apua Hämeen ITE-taiteilijoiden löytämiseksi. Vinkkejä keräävät hankekartoittajat Juho Haavisto ja Paula Susitaival. Apua tarvitaan, koska ITE-taide ja -kulttuuri saattaa kätkeytyä jokapäiväisen elämän keskelle ja on voimakkaasti tekijöidensä näköistä arjen luovuutta, joka ei etsi yleisöä näyttelyissä tai gallerioissa.

Hankkeessa kartoitetaan ja dokumentoidaan vuosien 2020–2021 aikana Kanta- ja Päijät-Hämeen omaperäisiä itseoppineita nykykansantaiteen tekijöitä sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä. Tietoa ja materiaalia kootaan arkistoihin sekä näyttely- ja julkaisutoiminnan ja kulttuurimatkailun tarpeisiin. Tiedossa on jo nyt useita ITE-taiteilijoita ja ensimmäisiä uusia ilmiantoja jäljitetään.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic