Lounais-Häme Forssa

Ilmoitus sosiaalisessa mediassa kokoaa sadat autoilevat nuoret yhteen – Osallistujien mielestä parasta FNC:ssä on yhteisöllisyys

FNC eli Forssan Night Cruising on autoilutapahtuma, joka on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista. Virallinen se ei kuitenkaan ole, joten osallistujat kruisailevat omalla vastuullaan.
Forssan Night Cruisingiin kokoontui lauantaina 17.7. lukuisia nuoria autoineen. Yksi FNC:n perinteisistä pysähdyspaikoista on Humppilan Lasin parkkipaikalla. Kuva: Marcus Vihervuori / DFVKOFFICIAL
Forssan Night Cruisingiin kokoontui lauantaina 17.7. lukuisia nuoria autoineen. Yksi FNC:n perinteisistä pysähdyspaikoista on Humppilan Lasin parkkipaikalla. Kuva: Marcus Vihervuori / DFVKOFFICIAL

Forssan Night Cruising on tapahtuma, jossa autoilusta kiinnostuneet ja autoharrastajat kokoontuvat yhteen ennalta sovittuihin paikkoihin ja ajelevat Forssan seudulla ja lähialueilla. Paikalle tullaan vain viettämään iltaa tai näyttämään omaa laitettua ajoneuvoa.

FNC ei ole virallinen tapahtuma, joten järjestäjät halusivat pysyä lehtijutussa nimettöminä. Juttuun on haastateltu yhtä tapahtuman järjestäjistä, joka keräsi vastauksia kysymyksiin muilta järjestäjiltä ja kokoontumisiin osallistuneilta, esimerkiksi FNC:n yhteisessä WhatsApp-ryhmäkeskustelussa.

Kesän avauscruisingissa yli tuhat autoa

Ensimmäinen Forssan Night Cruising järjestettiin keväällä 2019. Tapahtumaa järjestää viiden hengen ystäväporukka, joka sai idean spontaanin autoilutapahtuman järjestämiseen mopomiitissä.

Aluksi cruisingissa oli osallistuja noin sadan auton verran, mutta tämän vuoden ensimmäisessä tapahtumassa toukokuussa oli järjestäjän mukaan jopa 1500 autoa ympäri seutua ja koko Suomea. Vastaavanlaisia autoilutapahtumia järjestetään esimerkiksi Uudellamaalla ja Tampereella.

– Tuntuu hienolta, että tapahtuma on saanut suosiota ja hyvän maineen Suomen autoharrastajapiireissä, järjestäjä sanoo.

Tapahtumaa kehutaan myös tunnelmastaan ja hyvistä reiteistä. Autoletkan reitti ja pysähdyspaikat suunnitellaan vaihtelevuus, tietyöt sekä tankkaus- ja pysähdyspaikat huomioonottaen. Edellisessä Forssan Night Cruising -tapahtumassa kilometrien pituinen autoletka herätti huomiota esimerkiksi Tammelan Portaan ja Letkun välillä.

Yhteiset säännöt sovittuna

Järjestäjät muistuttavat osallistujia, että letkassa tulee ajaa nopeusrajoitusten mukaan eikä saa ohitella. Suuren väkimäärän vuoksi turvallisuuden valvominen on kuitenkin hankalaa. Eniten järjestäjiä harmittaa osallistujien jälkeensä jättämät roskat. Jos sovituista säännöistä ei pidetä kiinni, tapahtuman toteutuminen on vaakalaudalla.

– Olemme muutaman kohteen kanssa sopineet, että tulemme aina tapahtuman jälkeen siivoamaan. Aamuyöstä olemme sitten lehtipuhaltimien ja jätesäkkien kanssa roskia keräilemässä.

Autolla ajelu ja parkkipaikoilla hengailu on tuttu näky pienempien kaupunkien maanteillä ja markettien pihoilla. FNC:n osallistujien mielestä tähän autoilukulttuuriin voi osallistua kuka tahansa, vaikka kavereiden kyydissä.

Autoilevat nuoret haaveilevat omasta paikasta

Autoilun aiheuttamista äänet ja kaahailu herättävät kaupunkilaisissa keskustelua ja huolta turvallisuudesta. Forssassa suosituimmat paikat autolevien nuorten keskuudessa ovat vaihtuneet vuosien kuluessa kauppatorista Prisman ja Autokeitaan parkkipaikoille.

– Moni vastaajista oli sitä mieltä, että osaa nuorista ei vain kiinnosta kommentit kaahailusta ja metelistä. Itsekään en yksinkertaisesti keksi ratkaisua, järjestäjä kommentoi.

Yksi ratkaisu olisi kuitenkin luvallinen paikka harrastukselle. Autoilevilla nuorilla on jo pitkään ollut suurena haaveena syrjäinen asvaltinpätkä ja parkkipaikka, jossa he saisivat järjestää kokoontumisia muita häiritsemättä.

FNC:n järjestäjät kertovat, että he eivät ole vastuussa FNC:ssä tapahtuvasta kiihdyttelystä ja kuminpoltosta. Järjestäjät tähdentävät, että jokainen osallistuu ja toimii tapahtumassa omalla vastuullaan.

Kesäiltoina kruisaillessa tapaa uusia ihmisiä

Cruising-tapahtumia järjestetään kesäaikaan noin kerran kuukaudessa. Tapahtumasta ilmoitetaan FNC:n sosiaalisen median kanavissa, ja siitä kuulee herkästi myös tutun tuttujen kautta. Yksi FNC:n parhaista puolista osallistujien mielestä on yhteisöllisyys.

– FNC:ssä voi tavata muita, joilla on samat kiinnostuksen kohteet. Siellä tutustuu uusiin ihmisiin ja näkee kavereita, koska oikeastaan kaikki tulevat sinne. Onhan siellä myös hauskaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic