Lounais-Häme

Toinen koronaviikko alkaa, tylsää? Näillä seitsemällä vinkillä perhe saa ilon irti koti- ja pihatöistä

Kotityöt eivät ole välttämätön paha. Koronaviikkoina niistäkin kannattaa ottaa kaikki hauskuus irti!

Neljän tähden illallinen

Ruoanlaittoa kotona riittää nyt monella tavallista enemmän, kun väkeä on ruoka-aikaan kotona aamusta iltaan.

Siitäkin saa hauskaa jakamalla ruoanlaittovuorot tv:stä tutun ohjelman tapaan jokaiselle perheenjäsenelle.

Pienetkin lapset osaavat suunnitella ainakin välipalan. Isommat pyöräyttävät jo mieleisensä illallisen siinä missä vanhemmatkin.

Tv-formaatissa illalliseen kuuluvat myös alku- ja jälkiruoka, mutta voitte sopia juuri omalle perheellenne sopivat säännöt. Älkää kuitenkaan unohtako ruokailun jälkeen ohjelmanumeroa. Voitte halutessanne myös pisteyttää kunkin illallisen ja selvittää, kuka on teidän perheenne tähtikokki.

Kuvis- ja kässäkoulu

Oletko haaveillut opettelevasi piirtämään tai maalaamaan, mutta siihen ei ole koskaan ollut aikaa? No nyt on!

Perustakaa kotijoukkojen kanssa piirustuskoulu ja harjoitelkaa vaikka mallista piirtämistä. Kukin istuu vuorollaan hetken mallina, ja muut piirtävät tai maalaavat hänen muotokuvansa. Sitten vertaillaan, miten eri tavoin saman mallin voikaan nähdä.

Tai jos nurkissasi pyörii tyhjiä lankarullia ja ehkä joskus vuosia sitten aloitettu torkkupeitto- tai villasukkaprojekti, tartu siihen.

Lapsetkin virkkaavat mielellään vaikka sormin nauhoja ja pantoja. Netistä löydät opetusvideoita hakusanalla sormivirkkaus.

Autotallipunttis

Kotona ja pihapiirissä riittää myös hyötyliikuntaa vaativia hommia.

Punttitreenin sijaan voit nostella renkaita ja ruuvipurkkeja autotallissasi samalla, kun järjestät sen edustuskuntoon. Kuka tietää, talliin saattaa löytyä tilaa jopa miesluolalle tai naisnurkalle.

Ikkunoiden pesu saa veren kiertämään niska- ja hartiaseudulla. Muista, ettei kaikkia ikkunoita tarvitse saada puhtaaksi yhdellä kertaa. Voit pestä hyvin vaikkapa yhden ikkunan illassa, niin homma ei ala maistua puulta ja saat tekemistä useammalle päivälle.

Mielikin kirkastuu, kun aurinko pääsee paistamaan esteettä sisälle.

Kukkapurkkiralli

Maalis- ja huhtikuu ovat parasta taimien esikasvatusaikaa, joten nyt on juuri oikea hetki laittaa siemenet itämään.

– Ikkunalla voi kasvattaa kaikkea kivaa syötävää kuten vaikka herneitä, krassia ja niin edelleen. Myös pistokkaita omista viherkasveista kannattaa ottaa nyt ja vaihtaa huonekasvien mullat, kertoo hattulalainen puutarhuri Timo Koskinen.

Sen sijaan kesäkukkien kylvö vaatii paljon valoa, joten vielä kannattaa malttaa hetki niiden siementen kanssa.

– Auringonpaiste tulee vielä aika alhaalta ja venyttää kasvustoja. Jos käytössä ei ole lisävaloa, kesäkukkien kylvö on hyvä jättää huhti-toukokuulle.

Piikkikenkäleikki

Jos asut omakoti- tai rivitalossa, pihalla riittää jo kevätpuuhaa.

Ensimmäiseksi kannattaa suojata tuijat ja muut nuoret havukasvit kuivattavalta auringolta, sillä maa on vielä jäässä. Suojaukseen käy varjostuskangas, juuttisäkki tai vaikkapa vanha lakana, jonka läpi ilma pääsee kulkemaan.

Jos nurmikolle on jäänyt syksyn lehtiä, silppua ne maanparannusaineeksi ja levitä tasaisesti nurmelle. Kalkkiakin voi jo levitellä.

Lapsista on hauskaa pistellä sammaloituneeseen nurmeen ilma-aukkoja esimerkiksi haravalla tai astelemalla nurmikolla piikkipohjaisilla ilmauskengillä

– Pihalla voi myös kerätä tuulien pudottamia oksia. Ihan kuivimmilla paikoilla voi haravoida, vaikkei se olekaan vielä kovin tärkeää, Timo Koskinen sanoo.

Omenankukkataika

Koskinen vinkkaa, että nyt on hyvä aika myös leikata omenapuita.

– Kun ei ole lunta, pensaiden leikkauskin onnistuu hyvin.

Omenapuista leikatut vesiversot ja väärään suuntaan kasvavat oksat kannattaa tuoda sisälle ja laittaa vesimaljakkoon. Pian ne ovat kuin taikaiskusta täynnä vaaleanvihreitä lehtiä ja hyvässä lykyssä omenankukkia.

– Vanha laskutapa kertoo, että niin monta päivää kun lehtien avautumiseen kuluu, niin monta viikkoa on siihen, kun lehdet pihalla puhkeavat, Koskinen kertoo.

Koronakronikka

Jyväskylän yliopiston historian tutkija Simo Mikkonen kehotti tällä viikolla Facebookissa koululaisia pitämään päiväkirjaa korona-ajasta.

Jälkipolvista on myöhemmin kiinnostavaa kuulla, mitä näimme ympärillämme tapahtuvan ja miten me itse ja läheisemme reagoivat maailmanlaajuiseen pandemiaan.

Tärkeintä on kirjoittaa tai piirtää päivittäin, olla rehellinen ja pohtia tapahtumia. Mitä erilaista tänään tapahtui kuin eilen? Mitkä palvelut ja yritykset olivat auki ja kiinni, ja liikkuiko ihmisiä enemmän tai vähemmän kuin aiemmin?

Jälkipolvet arvostavat varmasti myös kuvallisia muistoja. Pääset nojatuolimatkalle, kun valikoit ja järjestät vanhat lomakuvasi valokuvakirjaksi.

Älä unohda kuvata myöskään tätä hetkeä. Korona-kuvakirja voi olla myöhemmin kiinnostava muisto poikkeusajalta. FL

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic