Lounais-Häme

Ilolla irti ennakkoluuloista

Forssan tori täyttyi lauantaina iloisesta tunnelmasta ja mukaansatempaavista musiikkiesityksistä Forssan seudun kehitysvammaisten tuki ry:n järjestämän Monella tapaa tärkeä -tapahtuman siivittämänä. Yhdistyksen tavoitteena oli ohjelmallisen toripäivän avulla vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja vähentää ennakkoluuloja kehitysvammaisia ihmisiä kohtaa.

Tapahtuma sai alkunsa viisi vuotta sitten osana Tykkää Tyykikylästä -projektia. Hankkeen päätyttyä yhdistys halusi jatkaa tapahtuman järjestämistä, sillä sen avulla yhdistykselle tärkeät asiat ovat saaneet runsaasti positiivista näkyvyyttä.

-Kehitysvammaiset joutuvat edelleen kohtaamaan paljon piilosyrjintää ja ennakkoluuloja, jotka pääsääntöisesti johtuvat muiden ihmisten tietämättömyydestä. Asenneongelmien eteen on tehty paljon töitä, mutta työsarkaa riittää siitä huolimatta vielä pitkäksi aikaa, Forssan seudun kehitysvammaisten tuki ry:n hallituksen jäsen Asta Jaakkola sanoo.

 

Forssan tori ei valikoitunut tapahtumapaikaksi aivan sattumalta.

-Kun ajankohtaiset ja tärkeät asiat tuodaan osaksi ihmisten arkipäivää, se saa ajatukset heräämään aivan toisella tavalla. Meidän tarkoituksenamme oli tapahtuman avulla saada ihmiset pohtimaan, mitä on tämän päivän ihmisarvo ja ymmärtämään se, että kaikki me olemme samanarvoisia, Jaakkola perustelee.

Asennemuutoksen ja ennakkoluulojen kitkemisen lisäksi tapahtuman teemaksi nousi kansalaisaloite vammaisten ihmisoikeuksien puolesta. Kesäkuun alussa vireille pantu aloite on laadittu vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen vastustamiseksi.

-Nykyisen hankintalain mukaan toimittaessa monen vammaisen päivittäiseen arkeen liittyvät perustarpeet, kuten asuminen ja hoiva, joutuvat kilpailutuksen kohteeksi. Kilpailutuksen myötä toimijoina ovat palvelua ostava kunta ja palveluntarjoaja. Tämä tarkoittaa, että vammaisen oma sananvalta vähenee häntä itseään koskevissa asioissa, tapahtuman puhujana toiminut Kehitysvammaisten tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman kertoo.

Hänen mukaansa nykyisen hankintalain nojalla tehdyt perustarpeita koskevat päätökset saattavat näkyä vammaisen arjessa monella eri tavalla.

-Vammaisen ihmisen on usein vaikeampi omaksua ja käsitellä ympärillä tapahtuvia muutoksia. Esimerkiksi jatkuvat palveluissa ja henkilökunnassa tapahtuvat muutokset tekevät vammaisen arjesta entistä haasteellisemman.

-Pahimmillaan hankintalakiin perustuva päätös voi tarkoittaa sitä, että vammainen joutuu muuttamaan kilpailutuksen tuloksena toiselle paikkakunnalle, Burman summaa.

Tapahtumassa vieraillut ypäjäläinen Helena Jaatinen on Burmanin kanssa samoilla linjoilla.

-Aloite on mielestäni hyvä ja on tärkeää, että vammaisten asioita nostetaan esille, Jaatinen sanoo.

Itse toripäivästä Jaatinen nautti täysin rinnoin.

-Tapahtumassa on tavannut paljon muitakin vammaisia. Olen viihtynyt hyvin, tunnelma on iloinen, Jaatinen hymyili. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic