Lounais-Häme Forssa

Ilolla irti rajoituksista: koronarajoitusten lieventyminen sai forssalaiset kirjastoon ja ravintolaherkkujen ääreen

Ravitsemisliikkeiden ja julkisten tilojen ovet avautuivat jälleen 1. kesäkuuta. Vaikka koronarajoituksia lievennettiinkin, uudet käytännöt ja toimintatavat värittävät edelleen forssalaisten yritysten arkea.
"Olemme kaivanneet ulkona syömistä ja odottaneet, milloin herkutteluun on taas mahdollisuus," forssalaiset Taina Harju ja Eero Pihlaja kertoivat nauttiessaan lounasta Piipputerassilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
"Olemme kaivanneet ulkona syömistä ja odottaneet, milloin herkutteluun on taas mahdollisuus," forssalaiset Taina Harju ja Eero Pihlaja kertoivat nauttiessaan lounasta Piipputerassilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan keskusta alkaa heräillä kesäkuisena maanantaiaamupäivänä. Ravintoloiden ja kahviloiden mainoskyltit toivottavat asiakkaat tervetulleeksi pitkän tauon jälkeen. Katukuvassa ihmisiä liikkuu selkeästi enemmän kuin moneen viikkoon. On aika palata kohti vapaampaa, tavallista arkea.

Ravintola Villan edessä on käynnissä terassin laajennustyö. Sen myötä hotelli Scandic Forssan edestä poistuu käytöstä muutama parkkiruutu kesän ajaksi.

– Olemme joutuneet koronatilanteen vuoksi poistamaan käytöstä puolet asiakaspaikoistamme. Terassia laajentamalla pyrimme luomaan lisää tilaa asiakkaiden käyttöön, jotta voimme mahdollistaa turvallisen ravintolavierailun isommalle määrälle asiakkaita, hotellinjohtaja Joni Järvi toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Koronarajoitukset haastoivat paikallisia yrittäjiä pohtimaan uusia toimintatapoja. Ravintola Villan kohdalla se tarkoitti terassin laajentamista asiakaspaikkojen lisäämiseksi. Olli Järvi ahkeroi maanantaina terassilaajennuksen parissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koronarajoitukset haastoivat paikallisia yrittäjiä pohtimaan uusia toimintatapoja. Ravintola Villan kohdalla se tarkoitti terassin laajentamista asiakaspaikkojen lisäämiseksi. Olli Järvi ahkeroi maanantaina terassilaajennuksen parissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Aika näyttää

Lounasaikaan Villaan on löytänyt jo kymmeniä ruokailijoita. Tuttuun tapaan ruokaa ei kuitenkaan annostella itse lautaselle, vaan tarjolla on valmiita ruoka-annoksia.

– Vielä on aikaista sanoa, uskaltavatko ihmiset lähteä ulos syömään. Mikäli ravintolassa syöminen ei houkuttele, meiltä saa annoksia myös mukaan, Järvi muistuttaa.

Hotellinjohtajan mukaan ravintolatoiminnan lisäksi elpymistä on havaittavissa hotellihuoneiden varausten määrässä. Viime viikkojen aikana varauksia on tullut tasaiseen tahtiin, mutta ulkomaalaisten asiakkaiden puuttuminen näkyy selkeästi varaustilanteessa.

Arkea ja asiakkaita on ollut ikävä

Kehräämöalueella koronarajoitusten hellittäminen on saanut ihmiset liikkeelle. Forssan kaupunginkirjaston ovi käy tasaiseen tahtiin ja Piipputerassilla kesäpäivästä nauttii useampi asiakas. Kirjastossa asiakkaiden paluuta on odotettu jo innolla.

– Kirjaston normaalia arkea ja asiakkaita on ollut ikävä. Asiakkaiden turvallisuuden takaamiseksi käsidesipisteitä löytyy nyt runsaasti eri puolelta kirjastoa ja asiakkaiden käytössä olevien tietokoneiden näppäimistöjä desinfioidaan säännöllisesti. Pyrimme myös muistuttamaan turvavälien pitämisestä, osastonjohtaja Eija Räisänen kertoo.

Uutuuskirjoja saatavilla

Vaikka kirjaston ovet ovat pysyneet kiinni asiakkailta koronarajoitusten voimassaoloaikana, ei kirjastossa kuitenkaan ole levätty laakereilla. Kirjaston ollessa suljettu, henkilökunta on muun muassa tehnyt kokoelmatyötä, ylläpitänyt verkkopalveluja sekä osallistunut verkkokoulutuksiin.

– Olemme lainanneet valmiiksi varattuja aineistoja nyt muutaman viikon, mutta suurella osalla asiakkaista on jo ikävä hyllyjen väliin hypistelemään kirjoja. Aktiivisen hankintatyön tuloksena uutuuskirjoja on nyt runsaasti saatavilla, Räisänen sanoo.

Vesihelmessä uusia käytäntöjä

Viihdeuimala Vesihelmen pihalla muutama innokas uimari odottaa uimahallin ovien avautumista. Omien sanojensa mukaan he ovat odottaneet Vesihelmen avautumista jo useita viikkoja. Palvelupäällikkö Totti Munckin mukaan asiakkailta on tullut runsaasti tiedusteluja uimahallin aukeamisesta ja siihen liittyvistä käytännöistä.

– Uskon, että alkukesä on meillä vilkasta, mutta luonnonvesien lämmitessä kävijämäärä tasaantuu, Munck pohtii.

Myös Vesihelmessä on otettu käyttöön koronan aiheuttamia uusia käytäntöjä. Pukuhuoneissa asiakkaiden käytössä on joka neljäs kaappi. Sen vuoksi asiakkaita voi olla kerrallaan kuntosalilla ja viihdeuimalan puolella yhteensä 80. Lisäksi hygieniaohjeistusta ja käsidesien määrä on lisätty.

– Mikäli on tulossa kauempaa uimaan, sen hetkinen asiakasmäärä kannattaa varmistaa puhelimitse, jotta ei tule turhaa odotusta tai hukkareissua, palvelupäällikkö vinkkaa.

Korona muutti konditorian valikoimaa

Antin konditoriassa kondiittorimestari Pekko Koivisto on odottavissa tunnelmissa, sillä konditoria siirtyi takaisin tavallisiin aukioloaikoihinsa 1. kesäkuuta. Maanantaiaamupäivä on lähtenyt kahvilassa rauhallisesti käyntiin.

– Korona-aika pakotti miettimään uusia ideoita. Kehitimme toimintamme tukemiseksi myytävän t-paidan, jota on myyty jo yli 100 kappaletta. Lisäksi valikoimaamme ovat tulleet raakapakasteet, joita ennen koronaa ei ollut saatavilla, Koivisto summaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic