Lounais-Häme

Ilotulitteista 11 silmävammaa

Ilotulitteet aiheuttivat vuodenvaihteen juhlinnassa yhteensä 11 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa Suomessa.

Ensimmäistä kertaa 2000-luvulla yhdenkään alle 12-vuotiaan lapsen silmä ei vammautunut juhlinnassa, ja silmävammojen kokonaismäärä jäi samaksi kuin ennätysvuonna 2013-2014.

Suojalasien käytössä on edelleen parantamisen varaa – sairaalassa hoidetuista suojalasit olivat olleet käytössä vain yhdellä. Vammautuneista kuusi oli ilotulituksen katsojia, joille suojalasien käyttö ei ole ampujan tavoin pakollista, mutta suositeltavaa. Pelastuslaitoksille ilotulitteiden aiheuttamista tulipaloista tulleiden hälytystehtävien määrä väheni nyt toista vuotta peräkkäin.

Silmävammojen, pelastuslaitoksille ilotulitteista aiheutuneiden hälytystehtävien ja Tukesiin viallisista ilotulitteista tulleiden ilmoitusten määrän perusteella vuodenvaihde oli yksi rauhallisimmista 2000-luvulla.

Vuodenvaihteen 2017-2018 silmävammoista yksi oli vaikea, kolme keskivaikeita ja seitsemän lieviä.  Neljä vammautuneista oli naisia. Alaikäisiä vammoja saaneista oli kolme; kaksi heistä katsojia ja yksi ampuja. Alaikäinen ampuja oli sairaalassa hoidettavista ainoa, joka oli käyttänyt onnettomuushetkellä suojalaseja. Tästä syystä hänen vammansa jäivät lieviksi. Lain mukaan ilotulitteita ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaille ja kaikkien ilotulitteita ampuvien pitää käyttää suojalaseja. Tukes suosittelee suojalaseja myös ilotulituksen katsojille. 2017-2018 vuodenvaihteessa ilotulitukset aiheuttivat silmävamman kuudelle katsojalle.

Viisi silmävammaa syntyi raketista ja kaksi padasta.  Kolmessa tapauksessa ilotulite räjähti sytytettäessä, yksi vamma syntyi väärään suuntaan lähteneestä tai pompanneesta ilotulitteesta. Kuudessa tapauksessa vamman aiheutti kaukaa tuleva raketti, ilotulitteen roska tai kappale. Yhden silmävamman syynä oli ilotulitteesta lähtenyt kipinä.

Silmävammojen määrä oli matalin sen jälkeen, kun ilotulitteita koskeva nykyinen lainsäädäntö tuli voimaan tammikuussa 2010. Lainsäädännössä kiellettiin pienet roomalaiset kynttilät ja pikkuraketit, suojalasit tulivat sytyttäjälle pakolliseksi, tulitusaika lyheni eikä ilotulitteita saanut antaa alle 18-vuotiaille. Synkin lukema, 47 silmävammaa, tilastoitiin juuri ennen lakimuutosta vuodenvaihteessa 2009–2010.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic