Lounais-Häme

Indonesialta kansainvälinen avunpyyntö tuhoisan maanjäristyksen jälkihoitoon - kuolleita yli 800 ja luvun pelätään vain kasvavan

Palu
01.10.2018, 09:43

Ulkomaat

Sulawesin saarella Indonesiassa yli 1 400 perjantaisista maanjäristyksistä ja tsunamista selvinnyttä ihmistä on evakuoitu saaren suurimpaan kaupunkiin Makassariin. Heidät lennätettiin tsunamin raunioittamasta Palun kaupungista saaren eteläosassa sijaitsevaan Makassariin C-130 Hercules -sotilaslentokoneilla.
Pelastus- ja raivaustöiden jatkuessa yli 300 000 asukkaan Palussa ja sen ympäristössä joutuu moni katastrofista selvinnyt nyt odottelemaan tietoja läheistensä kohtalosta.
Joillain taas ei ole syytä palata Paluun.
– Kotimme tuhoutui. Meillä ei ole mitään, missä asua. Menemme täältä Manadoon, missä mieheni perhe asuu, kertoi tsunamista selvinnyt Mesda, 40, Jakarta Post -lehdelle.
Makassariin on saapunut myös muualta Indonesiasta ihmisiä, joilla on läheisiä Palussa. Sadat ihmiset odottavat Makassarin lentotukikohdassa mahdollisuutta päästä lentämään Paluun pelastustyöntekijöiden kanssa. Viestintäyhteydet ovat olleet laajalti poikki, joten monilla ei ole tietoa siitä, miten heidän läheisilleen on luonnonkatastrofissa käynyt.
– Sain tiedon, että veljeni, sisareni ja veljentyttäreni ovat yhä kadoksissa. Vanhempani ovat turvassa, mutta en voi vielä puhua heidän kanssaan. En pysty nukkumaan enkä syömään, kun ajattelen heitä, kertoi Palusta kotoisin oleva Adi, 20, joka oli onnettomuuden aikaan opiskelemassa Jaavalla ja lensi Makassariin kuultuaan tapahtuneesta.

Kuolleita yli 800, ja luvun pelätään yhä kasvavan

Hallitus on pyytänyt kansainvälistä apua katastrofin jälkihoitoon. Hallituksen edustajan mukaan Indonesian presidentti Joko Widodo on valtuuttanut viranomaiset ottamaan vastaan apua.
Katastrofissa on virallisten tietojen mukaan kuollut vähintään 832 ihmistä. Kuolleiden määrän kuitenkin pelätään kasvavan tuhansiin, sillä pelastustyöntekijät eivät vielä ole edes päässeet joillekin pahoin tuhoutuneille alueille Palun ympäristössä. Palun keskustassakin kymmenien ihmisten uskotaan olevan loukussa romahtaneen hotellin raunioissa.
Katastrofialueella on alettu kaivaa joukkohautoja kuolonuhreille tautien leviämisen estämiseksi.
Pelastustöiden edetessä Indonesiassa on pohdittu Guardianin mukaan myös sitä, miksei katastrofiherkällä Sulawesilla ollut käytössä parempaa tsunamivaroitusjärjestelmää.

Joukoittain vankeja paennut

Maanjäristysten ja tsunamin runteleman alueen vankiloista on paennut joukoittain vankeja. Oikeusministeriön edustaja Sri Puguh Utami kertoo, että karanneita olisi noin 1 200. He pakenivat kolmesta eri vankilasta Sulawesin alueella.
Palun kaupungissa sijaitsevassa 120 vangille tarkoitetussa laitoksessa oli lähes 600 vankia. Utami sanoo suurimman osan juosseen paniikissa vartijoiden ohi, kun vankilan pihalle alkoi tulla vettä. Utamin mukaan vesi ei ollut peräisin tsunamista.
Toisesta Palun kaupungissa sijaitsevasta vankilasta vangit pääsivät karkuun rikkomalla pääoven. Kolmas joukkopako tapahtui Donggalan alueella. Kaikki vangit karkasivat Utamin mukaan sen jälkeen, kun osa vangeista oli sytyttänyt vankilan tuleen. He olivat ilmeisesti suuttuneet siitä, että heitä ei päästetty katsomaan omaisiaan maanjäristyksen runtelemalla alueella.
Ainakin osa vangeista oli saanut tuomion korruptiosta ja huumerikoksista.
Palun kahdessa vankilassa on edelleen yli 100 vankia. Utami sanoo, että vartijoilla on vaikeuksia ruokkia heitä.

http://www.thejakartapost.com/news/2018/09/30/1400-palu-evacuees-arrive-in-makassar.html
https://www.theguardian.com/world/live/2018/oct/01/indonesia-tsunami-death-toll-expected-to-rise-as-rescuers-try-to-reach-donggala-live

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti