Lounais-Häme

Indonesian tsunamista selvinneet kaipaavat kipeästi vettä ja lääkkeitä

Monet evakuoidut pelkäävät kotiinpaluuta, sillä alueelle voi iskeä uusi tsunami
Pikkutyttö seisoi tsunamin myllerämällä rantakaistaleella joulupäivänä. Kuva: ADI WEDA

Avustuksia on alkanut saapua Indonesiassa viikonloppuna tapahtuneen tsunamin tuhosta selvinneiden väliaikaisiin suojiin. Avustustyöntekijät kuitenkin varoittelevat, että puhdasta vettä ja lääketarpeita ei ole riittävästi, sillä apua tarvitsevia on tuhansia.

Tällä hetkellä uhriluku on hieman alle 400 ihmistä, yli tuhat on loukkaantunut ja lähes 80 kateissa. Lisäksi tuhannet ovat menettäneet kotinsa.

Aksi Cepat Tanggap -järjestön lääkäri Rizal Alimin kertoo, että monet lapset kärsivät kuumeesta ja päänsärystä eikä vettä ole riittävästi.

–  Meillä on tavallista vähemmän lääkkeitä. Evakuoitujen ei ole terveellistä olla täällä, eikä puhdasta vettä ole tarpeeksi. He tarvitsevat vettä, ja ihmisiä nukkuu lattialla, hän sanoo.

 

Tulivuorenpurkauksen aiheuttama tsunami iski lauantaina varoittamatta eteläisen Sumatran ja läntisen Jaavan suosituille rannoille hukuttaen mennessään hotelleja ja ranta-asutusta.

Avustustarvikkeiden puutteen lisäksi alueita uhkaavat mahdolliset uudet tsunamit, sillä tulivuoren aktiivinen vaihe ei ole vielä päättynyt. Monet tuhansista evakuoiduista eivät uskalla palata koteihinsa.

 

Abu Salim vapaaehtoisryhmä Taganasta sanoo avustustyöntekijöiden tekevän kaikkensa, jotta tilanne pysyy vakaana. Nyt he keskittyvät auttamaan evakuoituja panemalla pystyyn yhteiskeittiöitä ja jakelujärjestelmää sekä pystyttämällä telttoja sopiviin paikkoihin.

Apu saapuu alueille pääosin teitse, ja lisäksi hallinnon aluksilla viedään apua Sumatran rannikon saarille.

Kyseessä oli jo kolmas Indonesiaa koetteleva luonnonkatastrofi puolen vuoden kuluessa. Heinä-elokuussa Lombokin saarella oli voimakkaita maanjäristyksiä, ja syyskuussa yli 2 000 ihmistä kuoli ja tuhansia katosi Palussa maanjäristyksessä ja tsunamissa.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic