Lounais-Häme

Infektiotaksin kuljettaja altistui koronalle – Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tekee tapahtuneesta selvityksen

Altistumistilanteessa potilasta ei oltu suojattu asianmukaisesti ja hänet siirrettiin koronaviruksen tartuttavuusaikana.
Taksilakiuudistuksen valuviat korjataan. Kuva: Sara Aaltio
Kuva: Sara Aaltio

Koronaviruspotilaan niin sanotulla infektiotaksilla tehdyssä siirtokuljetuksessa on tapahtunut ammattiautoilijan altistuminen tartunnalle. Altistuminen tapahtui ohjeistuksen tulkintavirheen vuoksi Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksestä terveyskeskuksen vuodeosastolle siirryttäessä.

Altistumistilanteessa potilasta ei oltu suojattu asianmukaisesti ja hänet siirrettiin koronaviruksen tartuttavuusaikana.

Keväällä 2020 laaditun ohjeistuksen mukaan takseja voidaan käyttää koronapotilaiden siirtoihin ja toi kotiutuksiin, kun potilasta ei enää pidetä tartuttavana ja sekä potilas että autoilija ovat suojautuneet. Sairaanhoitopiiri on sopinut taksikeskuksen kanssa, että potilassiirtoihin tilataan infektiotaksi, jonka kuljettaja on tietoinen suojautumisvaatimuksista sekä auton desinfiointikäytännöistä.

– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ottaa vastuun tapahtuneesta virheestä. Olemme keskeyttäneet välittömästi taksilla tapahtuvat koronapotilaiden siirrot, jotka toistaiseksi hoidetaan ambulansseilla. Tarkistamme myös potilassiirtoihin liittyvät ohjeistukset ja käymme ne huolellisesti lävitse henkilöstön kanssa, että vastaava virhe ei olisi enää tulevaisuudessa mahdollinen, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen tiedotteessa.

Sairaanhoitopiiri käsittelee tapahtuman muistutuksena, johon laaditaan virallinen selvitys kaikista altistumiseen johtaneen prosessin osatekijöistä. Lisäksi laaditaan ohjeistus, jolla Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä pikatestillä testattavat, koronapositiivisiksi todetut, mutta hyväkuntoiset potilaat voivat siirtyä takaisin kotiin.

Leskisen mukaan osa kuljetuksista on ollut pakko hoitaa taksilla, jos potilaan ei ole ollut mahdollista kulkea omalla autolla tai muulla kyydillä.

Asiaan liittyy myös koronapotilaiden terveystietojen salassapitoon liittyvä ongelma.

– Terveydenhuoltoviranomainen ei voi potilaan yksityisyydensuojan vuoksi ilmoittaa tilatulle taksille, että kyse on koronapositiivisen potilaan kuljetuksesta. Olemme kuitenkin vastuussa siitä, että koronataudille ei altistu sivullisia, ja että yhteistyökumppanimme voivat luottaa ohjeittemme suojaavan myös heitä, Leskinen sanoo tiedotteessa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic