Lounais-Häme

Influenssa-aalto ei ole iskenyt vielä

Influenssakausi käynnistyy perinteisesti tammikuun puolivälin jälkeen, eikä siitä olla ainakaan etuajassa Kanta-Hämeen alueella.

Perusterveydenhuollon va. palvelualuejohtaja Arto Honkala Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä sanoo, että Forssassa todetuissa influenssatartunnoissa kyse on ajankohtaan nähden hyvin tavanomaisista yksittäistapauksista. Infektiolääkäri Pirjo Alho Kanta-Hämeen keskussairaalasta kertoo, että Hämeenlinnassakin hoidettavana on ollut vain yksittäisiä tartunnan saaneita.

-Poikkeuksellista tilanteessa on influenssa B-virustyypin löydösten suuri määrä. Yleensä influenssakauden alkuvaiheessa esiintyy enemmän A-löydöksiä, Alho kertoo.

A-virustartuntojen huippu ajoittuu Alhon mukaan yleensä alkutalveen ja hiihtolomakauteen, B-virus jyllää myöhemmin. B-virus on yleensä lievempi, A ärhäkämpi.

 

Julkisuudessa on kerrottu, että kunnallisesta terveydenhoidosta saatava rokote ei suojaa nyt yleisimmin esiintyvältä B/Yamagata-influenssavirukselta. Pirjo Alho rauhoittelee kansalaisia turhalta pelolta ja paniikilta.

-Julkisessa terveydenhoidossa tarjottava rokote suojaa kahdelta A-typin ja yhdeltä B-tyypin virukselta. Se ei missään tapauksessa ole turha rokote. Vielä ei tiedetä, kumpi A-viruksista tulee jylläämään.

 

Ainakaan Terveystalo Forssasta Yamagatalta suojaavaa rokotetta ei tällä hetkellä saa. Vastaava lääkäri Kaisu Norbäck kertoo, että Terveystalon varaama rokotekiintiö loppui jo joulukuussa.

-Ensimmäinen kysyntäpiikki oli tällä kaudella lokakuussa ja toinen kysyntäpiikki joulukuussa. Tällä hetkellä rokotamme Influvacilla, joka on käytössä myös julkisella puolella. Se on vastaava rokote kuin aiempina influenssakausina. Rokotamme sillä edelleen aktiivisesti. Rokotteen ottaminen kannattaa, vaikka influenssakausi on jo käynnissä, Norbäck kertoo. FL

 

Kausi lähestyy
Influenssakausi käynnistyy tavallisesti tammikuun puolivälin jälkeen.Yleensä ensimmäisenä jyllää A-virustyyppi, jonka huippu ajoittuu hiihtolomakauteen.Tällä hetkellä esiintyy poikkeuksellisen paljon B-virusta, joka on yleisimmillään loppukeväästä.B-tyypin viruksia on kaksi, B/Victoria ja B/Yamagata. Kunnallisella puolella tarjottu rokote ei suojaa Yamagatalta.Influenssarokote ei suojaa koskaan 100-prosenttisesti influenssalta.Työikäisillä suoja on luokkaa 80 prosenttia, ikäihmisillä vähemmän. Siksi myös vanhusten kanssa tekemisissä oleville perusterveille suositellaan influenssarokotteen ottamista.Influenssarokotteen ottamista suositellaan erityisesti riskiryhmille.

Uusimmat

Fingerpori

comic