Lounais-Häme

Influenssakauteen varaudutaan ympäri maan - kattavampi influenssarokote tehostaa suojaa influenssaa vastaan

Kattavampi influenssarokote tehostaa suojaa influenssaa vastaan.
Influenssarokotetteen ottamista kannattaa pitkittää vielä hetki, jotta sen teho kestää koko epidemian ajan.

Kiihkeimmän influenssakauden alkuun on vielä aikaa, mutta se saapuu yhtä varmasti kuin joulu.

Viime syksynä ja talvena influenssaepidemia oli hyvin poikkeuksellinen, sillä B-viruksien aiheuttamaa influenssaa esiintyi selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä monen saama rokote ei toiminut tehokkaasti.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päivitettiin viime influenssakauden jälkeen. Kattavampi nelivalenttinen influenssarokote parantaa rokotteeseen sisällytettyjen ja kiertävien virusten osuvuutta ja voi tehostaa suojaa influenssaa vastaan.

 

Forssan Kutomon apteekin apteekkari Marja Saarelainen uskoo, että tänä vuonna tarjottava versio antaa parempaa suojaa influenssaa vastaan. Saarelaisen mukaan rokotteen ottamisen kanssa ei kannata vielä kiirehtiä.

– Influenssakausi saapuu Aasiasta Eurooppaan ja Suomeen. Kausi alkaa vähän vaihtelevasti eikä sen alkua voi täysin ennakoida. Yleensä se tapahtuu syysloman jälkeen, sillä influenssavirukset kulkevat liikkuvien ihmisten mukana, Saarelainen kertoo.

– Pistoksen ottaminen tässä vaiheessa on liian aikaista, jotta se suojaisi koko influenssakauden ajan. Kannattaa seurata julkisten terveysasemien tiedotteita asiasta, hän jatkaa.

Apteekit ovat jo tehneet ennakkotilauksensa, mutta esimerkiksi Kutomon apteekista rokotetta ei vielä saa.

 

Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin viruksen arvioidaan sairastuttavan 5–15 prosenttia aikuisista ja jopa 20–30 prosenttia lapsista. Influenssan oireita ovat nopeasti nouseva kuume ja siihen liittyvä lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi sairastuneilla ilmenee kuivaa yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat influenssasta pääosin 1–2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla. Vanhuksilla, pikkulapsilla ja joillakin pitkäaikaissairailla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen tai keuhkokuumeeseen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic