Lounais-Häme Lounais-Häme

Intalankartanon facebook-sivut ja Forssan Eläkkeensaajien Muistikerho palkittiin muistiystävällisistä teoista

Intalankartanon facebook-sivut ja Forssan Eläkkeensaajien muistikerho palkittiin.
Sairaanhoitaja Essi Rantanen (vas.) Intalankartanon puolesta sekä muistikerhon vetäjät Leena Parkatti ja Eira Penttilä vastaanottivat palkinnot muistiystävällisyydestä. Kuva: Tapio Tuomela
Sairaanhoitaja Essi Rantanen (vas.) Intalankartanon puolesta sekä muistikerhon vetäjät Leena Parkatti ja Eira Penttilä vastaanottivat palkinnot muistiystävällisyydestä. Kuva: Tapio Tuomela

Parhaillaan vietettävä muistiviikko kannustaa tekemään muistiystävällisiä tekoja. Kannustuksena tällaisiin tekoihin Forssan Seudun Muisti ry palkitsi kaksi erilaista toimijaa, joiden työ on hyvä esimerkki muistiystävällisyydestä.

Ensimmäistä kertaa Forssan seudun Muistin alueella jaettu palkinto meni Forssan Seudun Hyvinvointikuntayhtymän Intalankartanon facebook-sivuille ja Forssan Eläkkeensaajien Muistikerholle.

Jokioisilla toimivan Intalankartanon positiivisen somenäkyvyyden kautta palvelukeskuksen toiminnasta ja vanhusten hoidosta välittyy elämänmyönteinen asenne ja toiminta muistisairaiden hyväksi, perusteluissa kerrotaan.

Eläkkeensaajien Muistikerhossa puolestaan ovat kouluttautuneet vetäjät ansiokkaasti, pitkäjänteisesti ja menestyksekkäästi toteuttaneet työtä muistiystävällisesti jo monien vuosien ajan, palkintoa perustellaan.

Eira Penttilä on vetänyt Muistikerhoa sen perustamisesta asti eli 13 vuotta. Nykyisin hän vetää kerhoa Leena Parkatin kanssa.

– Kävijöitä on ollut alusta asti suurin piirtein saman verran. Kokoonnumme joka toinen viikko Ystävänkammarissa.

Palkintoa Penttilä pitää osoituksena vapaaehtoisesti tehtävän työn tärkeydestä.

– Ei tätä työtä ole turhaan tehty. Minulla on omakohtaista kokemusta siitä, mitä muistisairaus on. Kyllä palkitseminen kannustaa jatkamaan, Penttilä sanoo.

Intalankartanon facebook-sivut on luotu viime keväänä. Ajatuksena oli kertoa Intalankartanon arjesta, jotta esimerkiksi aina iltaisin ja viikonloppuisin vierailuilla käyvät tai kaukana asuvat omaiset tietäisivät, mitä muina aikoina tapahtuu.

– Yritämme parhaamme ihmisten hyvinvoinnin eteen. Haluamme näyttää julkisesti elämän kohokohtia ja esimerkiksi hoitajien työhön liittyviä asioita. Lisäksi haluamme kertoa myös aivan arkisista asioista, joita täällä tehdään, kertoo asumispalveluesimies Katriina Jokinen.

Jokinen korostaa, että julkaisujen on tarkoitus olla aina ihmisarvoa kunnioittavia. Kuvien julkaisemiseen on kysytty lupa asukkailta tai heidän omaisiltaan.

– Toivomme, että myös omaisten olisi helpompi tulla mukaan Intalankartanon arkeen, kun he pystyvät facebookin kautta seuraamaan toimintaamme, Jokinen kertoo.

Muistiystävällisestä teosta tullutta palkintoa hän pitää mukavana tunnustuksena ja kannustimena koko Intalankartanon väelle.

– Emme mekään ole aina täydellisiä, mutta koska olemme julkinen verovaroilla rahoitettu toimija, on reilua tehdä toimintaamme näkyväksi, Näytämme myös samalla, minkälainen työ- tai opiskelupaikka voisimme nykyisille tai tuleville ammattilaisille olla, Jokinen huomauttaa.

Forssan Seudun Muisti haluaa puheenjohtaja Kirsi Uusimäen mukaan palkinnollaan kannustaa muistiystävällisiin tekoihin. Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta ihmistä ja heidän läheisiään moninkertainen määrä.

– Muistiystävälliset teot voivat olla esimerkiksi arvostavia kohtaamisia, ikärajat ylittäviä yhteisiä hetkiä tai avustavia tekoja arjessa. Ne voivat olla pieniä tai isoja, kertaluontoisia tai jatkuvaa toimintaa. Niiden pohjalta rakentuu muistiystävällinen yhteiskunta, jossa jokaisen on hyvä elää, Uusimäki sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic