Lounais-Häme Forssa

Internet haltuun nettimuorin opastuksella – Marjatta Laine antaa ikäihmisille avaimet nettimaailmaan

Nettimuori Marjatta Laine opastaa ikäihmisiä internetin maailmaan. Hän vakuuttaa, ettei ihminen ole koskaan liian vanha oppiakseen netin käyttöä.
Nettimuori Marjatta Laine luennoi maaliskuussa Forssan kirjastossa aiheesta Avaimia nettimaailmaan.

Nettimuori Marjatta Laine, 68, kannustaa ikäihmisiä käyttämään rohkeasti internetiä. Ikäihmisille internetin käytön saloja opettava Laine vakuuttaa, ettei ihminen ole koskaan liian vanha oppiakseen tietokoneen ja netin käyttöä.

– Olen opettanut 86-vuotiaalle sähköpostin ja Skypen käytön, kun hänen sukulaisensa muuttivat Australiaan ja hän valitti, ettei budjetti riitä puhelinsoittoihin. Hän oppi ja oli tyytyväinen voidessaan pitää yhteyttä sukulaisiinsa, Laine sanoo.

Forssaan Heinolasta vuodenvaihteessa muuttanut Laine opetteli itse internetin käytön vuonna 2000, ja viimeiset 15 vuotta hän on kiertänyt ympäri Suomea opastamassa ikäihmisiä nettimaailmaan. Hän on ollut mukana muun muassa valtakunnallisessa Maa- ja kotitalousnaisten ja Eläkeliiton Netti ohoi! -hankkeessa, jossa iäkkäistä henkilöistä koulutettiin vertaisohjaajia muille ikäihmisille.

– Ikäihmisten opettamisessa on tärkeää, että asiat kerrotaan hitaasti, maanläheisesti ja kärsivällisesti. Monet internetin käyttöä opettelevat ikäihmiset ovat ottaneet minuun yhteyttä. He ovat arvelleet minun ymmärtävän ikäihmisten tapaa oppia asioita, koska olen jo itsekin iäkkäämpi.

Osa ikäihmisistä karttaa Laineen mukaan internetiä siksi, koska mediassa kerrotaan niin paljon netin huonoista puolista ja sen tarjoamat hyvät mahdollisuudet unohdetaan.

– Ikäihmiset pelkäävät tulevansa huijatuksi niin, että menettävät rahansa tai heidän tietojaan joutuu vääriin käsiin. Jotta netin huijarit voi välttää, koulutus on ykkösasia.

Laine toteaa, että internetistä on paljon hyötyä myös ikäihmisille. Netissä voi käyttää viranomaispalveluja, kuten pankin, Kelan, verottajan ja terveydenhuollon palveluja.

– Palveluja voi käyttää verkossa ilman, että palvelutiskille tarvitsee jonottaa. Uutispalvelut kiinnostavat myös ikäihmisiä, netti on hyvä yhteydenpitoväline ja blogeista löytyy mielenkiintoista luettavaa, esimerkiksi harrastuksista tai ruoka- ja leivontaohjeita. Netissä voi myös tuoda esiin luovuuttaan julkaisemalla omia kuvia ja tekstejä.

Laine muistuttaa, että vaikka esimerkiksi Facebookista on paljon iloa, siihen liittyy myös tietoturvaongelmia.

– Opastan Facebookin käyttäjiä määrittelemään asetukset niin, etteivät päivitykset näy kaikille netin käyttäjille. Lasten kuvien julkaisemisen kanssa pitää myös olla varovainen.

Laine on itse ahkera internetin käyttäjä. Hänellä on omat kotisivut, ja hän käyttää aktiivisesti muun muassa Twitteriä ja Facebookia.

– Eniten käytän Twitteriä, koska keskustelen mielelläni. Minulla on ollut Instagram-tilikin, mutta pelkkä kuvien tykkääminen ei anna niin paljon kuin keskustelujen käyminen.

Marjatta Laine luennoi Forssan kirjaston Brander-salissa keskiviikkona 13.3. kello 14–16 aiheesta Avaimia nettimaailmaan. Luento on kaikille avoin, ja se kuuluu Wahren-opiston digitalisaatio-hankkeeseen. FL

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic