Lounais-Häme Helsinki

Intia kielsi videopalvelu TikTokin ja samaa suunnittelee Yhdysvallat – Instagram tuo uudella videotoiminnollaan tilalle kilpailijan

Tutkijan mukaan lyhytvideopalvelut kasvattavat suosiotaan, sillä sisältö on nopeatempoista eikä vaadi valtavasti perehtymistä.
Katukauppias myi t-paitoja Tiktok-logolla Intian Delhissä kesäkuun lopussa. Intiassa asuu suuri osa, yli 110 miljoonaa Tiktok-käyttäjää. Kuva: RAJAT GUPTA
Katukauppias myi t-paitoja Tiktok-logolla Intian Delhissä kesäkuun lopussa. Intiassa asuu suuri osa, yli 110 miljoonaa Tiktok-käyttäjää. Kuva: RAJAT GUPTA

Kiinalainen videosovellus TikTok on herättänyt huolta tietoturvallisuudestaan, ja isot markkinat ovat sulkeutumassa sovellukselta.

Intian hallitus kielsi TikTokin sekä usean muun kiinalaisen sovelluksen lataamisen.

Myös Yhdysvalloissa harkitaan sovelluksen kieltämistä. Kieltoihin voi vaikuttaa myös kauppapolitiikka, sillä Intia ja Yhdysvallat ovat olleet erilaisissa kiistoissa Kiinan kanssa.

Lisäksi yhdysvaltalaisen Facebookin omistaman Instagramin uusi Reels-toiminto on haastamassa TikTokin.

Reels muistuttaa läheisesti kiinalaisen TikTokin toimintaperiaatetta, jossa käyttäjä voi kuvata ja muokata 15 sekunnin videopätkiä. Uusi Reels-toiminto tulee saataville myös yli 50 muussa maassa, kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Käyttäjät pääsevät kuvaamaan, muokkaamaan ja jakamaan 15 sekunnin Reels-videoita Instagramin sovelluksessa. Videoihin voi lisätä efektejä ja taustamusiikkia kuten TikTokissa, jossa korostuvat erityisesti kevyet tanssi- ja sketsivideot.

Uusi toiminto yhdistää kahden suositun sovelluksen toimintoja samalle alustalle. Erityisesti lasten ja nuorten suosima videopalvelu TikTok on maailman suosituimpia sovelluksia, ja lokakuusta 2019 lähtien se on ollut Yhdysvaltain ladatuin sovellus. Maailmanlaajuisesti sovellus on ladattu yli 2 miljardia kertaa.

Sosiaalisen median vaikuttajia tutkineen, Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Hanna Reinikaisen mukaan lyhytvideopalvelut kasvattavat suosiotaan, sillä sisältö on nopeatempoista eikä vaadi valtavasti perehtymistä.

–  TikTokissa koukuttaa se, että käyttäjät voivat nopeasti välipalan omaisesti kuluttaa sisältöä, sanoo Reinikainen.

Tietoturvaepäilyt vievät kiinalaissovelluksia kieltoon

Reels-toiminnon julkaisu osuu otolliseen aikaan, sillä Intian hallitus kielsi kiinalaisen ByteDancen omistaman TikTokin kansalaisiltaan heinäkuun alussa.

Myös muita kiinalaisia sosiaalisen median palveluita rajoitetaan maassa. Intia on merkittävä markkina-alue sosiaalisen median sovelluksille, joten TikTok menettää kiellon takia suuren määrän käyttäjiä. Instagram Reels otettiin Intiassa käyttöön vain päiviä hallituksen kiellon jälkeen.

Myös presidentti Donald Trump on ilmoittanut harkitsevansa kiinalaisen videopalvelun kieltämistä Yhdysvalloissa. TikTok on herättänyt paljon keskustelua käyttäjien tietoturvallisuudesta.

Instagramin uutta toimintoa on päästy testaamaan Brasiliassa jo viime vuoden lopulla. Tänä kesänä myös ranskalaiset ja saksalaiset pääsivät testikäyttämään Reelsia.

Facebook haalii trendaavia toimintoja

Facebookin omistama Instagram on ennenkin jäljitellyt suosiota saavuttaneita sosiaalisen median palveluiden toimintoja.

Viestipalvelu Snapchat nousi nuorten suosioon erityisesti Tarina-toiminnollaan, jossa käyttäjät jakoivat seuraajiensa nähtäville kuvia ja videoita. Tarinat katoavat vuorokauden kuluttua.

Instagram päivitti samanlaisen toiminnon sovellukseensa vuonna 2016, ja se nousi nopeasti käyttäjien suosioon.

Alkuperäiset sovellukset ovat kuitenkin säilyttäneet käyttäjäkuntansa, vaikka suosio on laantunut.

–  Jos Snapchatia katsoo, niin ei Instagramin Tarina-toiminto ole sitä kokonaan hävittänyt. Sovelluksella on edelleenkin oma käyttäjäkuntansa, sanoo Reinikainen.

Edellinen Facebookin julkaisema TikTokin kilpailijaksi tarkoitettu Lasso-sovellus ilmoitti sulkeutuvansa heinäkuun alussa. Vuonna 2018 julkaistu Lasso oli ladattavissa Etelä-Amerikan maissa sekä Yhdysvalloissa.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic