Lounais-Häme Urjala

Investointien junnaaminen puhuttaa yhä Urjalassa - Tekninen toimi sai taas vastata tarkastuslautakunnalle

Urjalan tekninen lautakunta sai jälleen selittää toteutumattomia hankkeita.
Urjalassa on muutaman viime vuoden aikana keskusteltu toteutumattomista investoinneista. Yksi suurimmista toteutuneista on vuonna 2017 käyttöön otettu yhtenäiskoulu. Kuva: Lassi Puhtimäki
Urjalassa on muutaman viime vuoden aikana keskusteltu toteutumattomista investoinneista. Yksi suurimmista toteutuneista on vuonna 2017 käyttöön otettu yhtenäiskoulu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjalassa on kuluneen kolmen vuoden aikana kiinnitetty huomiota investointien toteutumattomuuteen. Tarkastuslautakunta on parina edellisenä vuonna peräänkuuluttanut tekniseltä lautakunnalta selvitystä siitä, miksi osa investoinneista junnaa ja siirtyy toteutuslistalla vuosia eteenpäin.

Maanantaina kokoontunut kunnanvaltuusto oli jälleen asian ääressä. Tarkastuslautakunta oli pyytänyt arviointikertomuksen havainnoista ja suosituksista lausunnon kunnanhallitukselta, ja lausunto toimitettiin tiedoksi myös valtuustolle. Tarkastuslautakunta esitti lisäksi kunnanhallitukselle, että tekninen lautakunta ja tekninen palvelukeskus selvittäisivät tarkemmin hankkeiden toteutumattomuuteen johtaneita syitä ja etsisivät tilanteeseen ratkaisuja.

Tekninen palvelukeskus on perustellut investointien toteutumattomuutta muun muassa henkilöstöresurssien vähyydellä, yllättävillä, kiireellisillä hankkeilla sekä investointien liiallisella määrällä.

Tarkastuslautakunta huomautti vuotta 2018 koskevassa arviointikertomuksessaan, ettei henkilöstöresurssi voi olla selitys kaikkiin epäkohtiin, varsinkin, jos rekrytointeja ei hoideta ajallaan.

Tekninen lautakunta toteaa omassa lausunnossaan olevansa vahvasti eri mieltä siitä, että rekrytointeja ei olisi suoritettu asiallisesti ja ajallaan. Tekninen työnjohtaja irtisanoutui tehtävästään 1.7.2018 alkaen ja uusi aloitti toimessaan joulukuussa. Lautakunnan mukaan rekrytointia ei olisi voitu tehdä nopeammin.

 

Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan teknisen palvelukeskuksen henkilöstön määrä ei ole muuttunut oleellisesti viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Teknisen lautakunnan näkemys on toinen, sillä lausunnon mukaan puolet henkilöstöstä on aloittanut vuoden 2018 lopulla tai vuoden 2019 aikana.

Tarkastuslautakunta näpäyttää arviointikertomuksessaan toteamalla, että kunnassa on aiemminkin ollut käynnissä yhtä aikaa pieniä ja isoja hankkeita, minkä lisäksi on tullut ennakoimattomia hankkeita.

– Toimialan perusluonteeseen on aina oleellisena osana kuulunut yllättävien ja äkillisten hankkeiden olemassaolo. Tilanteet muuttuvat ennakoimattomasti muillakin toimialoilla, kertomuksessa todetaan.

Tekninen lautakunta perustelee omassa vastineessaan, ettei vuosisuunnittelua voida tehdä niin, että aikaa ja resursseja varattaisiin yllättäviin ja äkillisiin hankkeisiin. Lautakunnan mukaan eräs merkittävä syy aiempien vuosien hankkeiden toteutumattomuuteen on ollut se, etteivät suunnitelmat ole olleet valmiina investointipäätöstä tehtäessä.

– Kunnallinen hankinta kuitenkin vaatii paljon aikaa, jolloin vuoden aikana ei ole käytännössä mahdollista suunnitteluttaa ja toteuttaa vähänkään monimutkaisempaa hanketta.

Lautakunta pitää tärkeänä, että investointien suunnitteluun tulee jatkossakin ohjata määrärahoja, jotta hankkeita pystytään valmistelemaan ja toteutus ei viivästy. Lisäksi lautakunta huomauttaa, että tilanne on kehittynyt parempaan, sillä investointimäärärahoja ei ole jäänyt käyttämättä niin paljon kuin aiempina vuosina.

Tarkastuslautakunta esitti arviointikertomuksessaan huomioita teknisen toimen lisäksi muun muassa tavoitteiden paremmasta asettamisesta ja niiden saavuttamisen seurannasta, taloustilanteen paremmasta seurannasta, henkilöstöhallinnon kehittämisestä sekä tietoturvaan panostamisesta.

 

Valtuutetuilla ei ollut lausuntoon kommentoitavaa. Asialistalla oli tämän jälkeen puolivuotiskatsaus, jossa todettiin, että Urjalan rahoitustilanne oli kesäkuun lopussa hyvä. Uutta pitkäaikaista lainaa ei ollut nostettu, ja vanhoja oli alkuvuoden aikana lyhennetty yli puolella miljoonalla eurolla.

Valtuusto suhtautui myönteisesti määrärahan varaamiseen ensi vuoden talousarvion investointiohjelmaan Kolkanjoen teollisuusalueen yritystonttien tasaamiseen. Lisäksi alueen yritystonttien maapohjan hinnaksi hyväksyttiin euro neliöltä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic