Lounais-Häme

Irakilaiskaksosten joukkomurha- ja sotarikosoikeudenkäynnin hovikäsittely otti takapakkia - puolustuksen todistajiin ei oltu saatu yhteyttä

Helsinki
12.09.2018, 14:58

Kotimaa

Irakilaiskaksosten joukkomurha- ja sotarikosoikeudenkäynti koki takaiskun hovioikeudessa heti alkumetreillä. Hovioikeuden oli tarkoitus aloittaa jutun käsittely jo tiistaina, mutta tuolloin selvisi, ettei puolustuksen todistajiin Irakissa oltu saatu yhteyttä.
Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi viime vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan irakilaiskaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja valtionsyyttäjä Tom Laitinen vaativat miehille elinkautista muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta.
Kumpikin syytetyistä kiistää osallisuutensa joukkomurhaan ja vaatii oikeutta hylkäämään syyttäjien valituksen.

Todistajat suostuvat kuultaviksi irakilaiseen tuomioistuimeen

Keskiviikkona puolustus sai yhteyden todistajiin ja selvisi, että nämä suostuvat tulemaan kuultaviksi asiassa irakilaiseen tuomioistuimeen. Hovioikeuden tiedotteen mukaan todistajien kuuleminen irakilaisessa tuomioistuimessa edellyttää Irakin viranomaisten lupaa ja yhteistoimintaa käytännön järjestelyiden osalta, joiden edellytysten toteutumisesta tai ajankohdasta ei tällä hetkellä ole selvyyttä. Näin ollen hovioikeus päätti, ettei käsittelyä aloiteta.
Syyttäjien mukaan Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015 tulleet kaksoset osallistuivat joukkomurhaan Isisin taistelijoina yhdessä ja yhteisymmärryksessä toistensa ja muiden Isisin taistelijoiden kanssa.
Käräjäoikeuden mukaan jutussa kuitenkin jäi varteenotettava epäily siitä, olivatko kaksoset syyllistyneet rikoksiin. Näyttö jätti oikeuden mukaan avoimeksi sen vaihtoehdon, että kaksoset eivät liity syytteessä tarkoitettuihin tapahtumiin mitenkään.
Käräjäoikeus piti muun muassa ongelmana sitä, että osaa todistajista kuultiin anonyymisti Irakista videoyhteydellä. Oikeus katsoi, että tuomio ei voi perustua liian vahvasti anonyymille todistelulle.

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti