Lounais-Häme

Irakilaiskaksosten sotarikosten oikeuskäsittely lopahti — Hovioikeus odottaa vuorokauden ajan todistajilta Whats App-viestejä Irakista

Turun hovioikeuden piti aloittaa irakilaiskaksosten terrorismijutun käsittely tiistaina. Päätös käsittelyn aloittamisesta siirtyi keskiviikolle, koska puolustuksen Irakissa asuviin todistajiin ei saatu tiistaina yhteyttä.
Irakissa tapahtuneista sotarikoksista syytetyt kaksosveljekset Turun hovioikeudessa tiistaina 11. syyskuuta.

Turun hovioikeus on siirtänyt niin kutsutun irakilaiskaksosten jutun käsittelyn aloittamisen keskiviikolle. Oikeuskäsittelyn piti alkaa tiistaiaamuna kello kymmenen, mutta päivä on kulunut Irakissa asuvien todistajien tavoitteluun.

Iltapäivällä hovioikeus päätti siirtää päätöksen istunnon aloittamisesta keskiviikkoon.

Syynä tilanteeseen ovat puolustuksen nimeämien todistajien kuulemiseen liittyvät vaikeudet. Syyttäjä ja puolustusasianajajat yrittivät koko tiistaiaamupäivän selvittää, miten hovioikeus voi kuulla Irakissa asuvat todistajat ja kuinka kauan sen järjestäminen vie aikaa.

Hovioikeus on ollut pääosan tiistaista tauolla toivoen, että puolustuksen todistajat vastaisivat heille lähetettyihin Whats App -viesteihin. Viestien tarkoituksena on selvittää, minkälaisiin järjestelyihin todistajat suostuvat.

Käräjäoikeudessa puolustuksen todistajia ei päästy kuulemaan ollenkaan ja tämän syyttäjä ei halua enää toistuvan.

– Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin takia olisi tärkeää, että syyttäjän ja puolustuksen todistajat tulisivat kuulluksi tasapuolisesti, totesi valtiosyyttäjä Tom Laitinen hovioikeudelle.

Tiistaina iltapäivällä puolustusasianajajat olivat jo valmiita aloittamaan oikeudenkäynnin, sillä he pitivät todistajien tavoittamista ja kuultavaksi saamista epävarmana. Syyttäjä halusi kuitenkin edelleen odottaa todistajien vastauksia heille lähetettyihin viesteihin.

Hovioikeus päätti ratkaista keskiviikkona, aloittaako se jutun käsittelyn vai siirtää sitä myöhemmäksi.

 

Irakissa tapahtuneista terrorimurhista ja sotarikoksista syytettyjen irakilaisveljesten mukaan heidän todistajansa eivät halua olla Irakin viranomaisten kanssa tekemisissä. Irak on vaatinut Suomea luovuttamaan veljekset kotimaahansa, jossa heidät on leimattu Isis-taistelijoiksi.

Kaksosten mukaan jokaista heidän puolestaan puhuvaa henkilöä odottaisi Irakissa kuolema. Tästä syystä paras vaihtoehto veljesten mukaan olisi, jos todistajat voisivat matkustaa Turkkiin antamaan lausuntonsa.

– Oikeusavun saaminen Turkista on yleisesti hankalaa. Arvioni mukaan se kestäisi onnistuessaan 3-6 kuukautta, Laitinen totesi hovioikeudelle.

Oikeussalin ulkopuolella Laitinen kertoi, etteivät puolustuksen todistajat hänen käsityksensä mukaan luota minkään maan, eivät myöskään Suomen viranomaisiin.

Lännen Media kysyi Laitiselta, että onko veljesten nimeämiä todistajia edes olemassa.

– Meillä on todistajien nimet, mutta heitä ei ole kuultu esitutkinnassa, Laitinen vastasi.

Kaksosten puolustusasianajajat kertoivat Lännen Medialle olleensa yhteydessä osaan todistajista. Todistajien henkilöllisyyttä he eivät ole varmentaneet, vaan kertoivat luottavansa päämiestensä kertomukseen asiasta.

 

Puolustus lähetti tiistaina Irakissa asuville todistajilleen Whats App -viestejä ja pyysi kertomaan, minkälaista kuulemisjärjestelyä nämä pitävät turvallisena. Koska vastauksia ei kuulunut, hovioikeus päätti siirtää oikeuskäsittelyn aloituksen keskiviikkoon.

– Tässäkin on riskinsä, sillä tilanne Irakissa voi muuttua milloin tahansa. Mitään varmuutta ei ole, että todistajat suostuisivat puhumaan tai heidät saataisiin kuultua myöhemminkään, Laitinen totesi tuomioistuimelle.

Hovioikeus painotti, että puolustuksen pitäisi nyt tehdä kaikkensa todistajiensa tavoittamiseksi.

– Me teemme. Mutta vaikka kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea selvittämään tällaiset rikosepäilyt, puolustusasianajajille ne eivät anna yhtään enempää valtuuksia, huomautti ensimmäistä veljeä puolustava Kaarle Gummerus.

Oikeus totesi ymmärtävänsä tämän ja tarkoittaneensakin nyt ennen kaikkea kaksosveljesten panosta nimeämiensä todistajien tavoittamiseksi. Toisen veljen asianajaja Mika Miesmäen mukaan puolustuksen nimeämiä todistajia on neljä tai viisi.

Nähtäväksi jää, vastaako heistä kukaan Whats App -viesteihin keskiviikkoon mennessä todistaakseen kaksosveljesten puolesta sotarikosjutussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti