Lounais-Häme

Irakin vaaleissa värikäs voittaja: shiiajohtaja Muqtada al-Sadr soti Yhdysvaltoja vastaan ja vastustaa Iranin vaikutusta

Irakilaisten hyvin tuntema Muqtada al-Sadr on radikaali johtaja, joka otti koalitioonsa myös kommunistit. Alustavien vaalitulosten perusteella hän valitsee seuraavan pääministerin.
Muqtada al-Sadr määrittelee itsensä kansallismieliseksi. Hän on Irakin shiiajohtajista kaikkein Iran-vastaisin.

Vasta 44-vuotias shiiajohtaja Muqtada al-Sadr näyttää olevan mies, joka johtaa sodasta ja väkivallasta kärsivän Irakin jälleenrakentamista lähivuosina.

Hän oli selvässä johdossa, kun lauantain parlamenttivaaleissa annetuista äänistä oli laskettu yli puolet, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vaalit olivat Irakin ensimmäiset sen jälkeen, kun sota äärijärjestö Islamilaista valtiota (Isis) vastaan loppui noin puoli vuotta sitten.

Al-Sadr poikkeaa maansa muista shiiajohtajista Iran-suhteessaan. Hänen mielestään Irakin tulee pitää etäisyyttä Iraniin ja vastustaa naapurimaan kasvavaa vaikutusvaltaa Irakissa.

Hän nousi irakilaisten tietoisuuteen johdettuaan 2000-luvun alussa sotilaallista konfliktia Yhdysvaltoja vastaan sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Britannia olivat syrjäyttäneet diktaattori Saddam Husseinin maan johdosta vuonna 2003.

Al-Sadrin johtamat miliisijoukot nousivat maailman mahtavinta sotilasvaltaa vastaan aseinaan rynnäkkökiväärit ja kranaatit. Tämä on kerännyt sympatiaa erityisesti pääkaupungin Bagdadin köyhimmillä asuinalueilla.

Saddamin kaatumiseen päättyi myös sunnimuslimien valta Irakissa, joka oli Saddamin johdolla käynyt sotaa shiiavalta Irania vastaan.

Koska al-Sadr ei ollut itse ehdolla vaaleissa, hän ei voi nousta pääministeriksi. Vaalituloksen takia hän voi kuitenkin valita Irakin seuraavan johtajan. Muiden vaaleissa menestyneiden vaaliliittojen täytyy kuitenkin tukea valintaa.

Vuoden 2010 vaaleissa Ayad Allawin johtama vaaliliitto sai eniten paikkoja, mutta hänen nousunsa pääministeriksi estettiin, mistä Allawi syytti Irania.

Al-Sadrilla voi olla sama edessään, sillä Iran on ilmoittanut, että se ei salli al-Sadrin vaaliliiton nousemista Irakin johtoon.

Ennen vaaleja voiton arveltiin aiemmin olevan shiiajohtaja Hadi al-Amirin, 63, ja nykyisen pääministerin Haider al-Abadin, 66, välinen kamppailu.

Reutersin näkemien vaalitulosdokumenttien mukaan al-Sadrin vaaliliitto saisi parlamentin 329 paikasta 54. Al-Amiri olisi saamassa 47 paikkaa ja al-Abadi 42 paikkaa.

Al-Amiri on entinen liikenneministeri, joka johti Irakin hallituksen joukkoja taistelussa Isisiä vastaan. Hänellä tiedetään olevan erityisen läheiset välit Iranin johtajiin.

Al-Sadrin Marssijat-koalitioon kuuluu hänen nimikkopuolueensa lisäksi Irakin kommunistinen puolue. Al-Sadr on kampanjoinut korruption vastustamisella.

Hän ei ole saanut uskonnollista koulutusta, mutta hänen perheeseensä kuuluu koko shiiaväestön tuntemia hahmoja.

Hänen isänsä on suurajatollah Mohammad Sadeq al-Sadr. Presidentti Saddam Husseinin hallinto murhasi hänet ja kaksi al-Sadrin veljeä.

Hänen vaimonsa isä on suurajatollah Mohammad Baqir al-Sadr, jonka Irakin viranomaiset teloituttivat 1980-luvulla.

Al-Sadrin serkku on iraninlibanonilainen Moussa al-Sadr, joka tunnetaan Libanonin Amal-puolueen perustajana.

Vaikka Al-Sadrilla on laaja verkosto shiiajohtajien maailmassa, hän ei ole itse suorittanut uskonoppineen tutkintoa eikä hänellä ole siksi valtuutuksia antaa uskonnollisia määräyksiä eli fatwoja.

Irakin vaalit

Äänestysaktiivisuus näytti jäävän 44,5 prosentin tuntumaan, mikä on selväsi alempi kuin edellisissä vaaleissa. Lauantain parlamenttivaaleissa oli 24,5 miljoonaa äänioikeutettua.

Hallitus pitää muodostaa 90 päivän kuluessa virallisesta tuloksesta.

Voittajaksi on nousemassa shiiajohtaja Muqtada al-Sadrin johtama vaaliliitto, johon kuuluu hänen puolueensa lisäksi Irakin kommunistinen puolue.

Nuorten suosikki

Al-Sadr on yllätysvoittaja, sillä Iranin tukemat shiiajohtajat ovat pitäneet hänet sivussa poliittisista viroista. Etenkin nuoret ja heikosti toimeentulevat kannattavat häntä.

Vaaleissa oli noin 7 000 ehdokasta, jotka tavoittelivat parlamentin 329 paikkaa. Satojen puolueiden muodostamia vaaliliittoja on yli 80.

Irakin 37 miljoonasta asukkaasta noin 55–60 prosenttia on shiiamuslimeja ja 40 prosenttia sunnimuslimeja.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic