Lounais-Häme

Iran: Neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa edellyttävät ydinsopimukseen palaamista

Teheran
31.07.2018, 09:01

Ulkomaat

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi maanantaina olevansa koska tahansa valmis tapaamiseen Iranin kanssa ilman sen kummempia ehtoja. Hän antoi lausuntonsa viikko sen jälkeen, kun oli uhkaillut Iranin presidenttiä Hassan Ruhania kovasanaisesti Twitterissä.
Tänään presidentti Ruhanin neuvonantaja Hamid Aboutalebi kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvaltojen palaaminen ydinsopimukseen ja vihollisuuksien liennyttäminen ovat edellytyksiä minkäänlaisille neuvotteluille.
– Iranin valtion kunnioittaminen, vihollisuuksien liennyttäminen ja Yhdysvaltojen palaaminen ydinsopimukseen… Nämä asiat avaisivat tien eteenpäin, hän kirjoittaa.
Aboutalebin mukaan Iran on osoittanut neuvotteluhalukkuuttaan aiemmin esimerkiksi Ruhanin ja Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman puhelulla vuonna 2013.
– Silloiset neuvottelut perustuivat luottamuksen rakentamiseen, ja ydinsopimus oli niiden ponnistelujen seurausta. Sopimus täytyy hyväksyä, Aboutalebi painottaa.
Maanantaina ennen Trumpin lausuntoa Iranin ulkoministeriön tiedottaja Bahram Ghasemi sanoi kuitenkin, että Yhdysvaltojen nykyisen hallinnon kanssa ei voi neuvotella.
– Yhdysvaltojen vihamielinen asenne Irania kohtaan ydinsopimuksesta lähtemisen jälkeen ja talouspakotteiden palauttaminen paljastavat Washingtonin epäluotettavuuden päivä päivältä selvemmin ja tekevät mistään neuvotteluista mahdottomia, Ghasemi sanoi uutistoimisto Mehrin mukaan.
Trump veti Yhdysvallat pois vuoden 2015 ydinsopimuksesta toukokuussa ja aikoo palauttaa Irania koskevat talouspakotteet täysimääräisinä elokuussa ja marraskuussa. Hän on sanonut haluavansa solmia uuden sopimuksen, joka rajoittaisi ydinaseiden lisäksi myös Iranin ohjusohjelmaa ja maan toimia Lähi-idässä.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1021234525626609666
https://twitter.com/DrAboutalebi/status/1024022216025899008

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic