Lounais-Häme

Iran: Trump on häpäissyt Yhdysvaltojen arvovallan

Teheran
03.11.2018, 20:02

Talous

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei moittii presidentti Donald Trumpia Yhdysvaltojen arvovallan häpäisemisestä ja varoittaa, että Yhdysvallat ei nouse voittajaksi kamppailussaan Irania vastaan.
Khamenei sanoi Teheranissa pitämässään puheessa, että Yhdysvallat on yrittänyt tuloksetta nujertaa Irania jo 40 vuoden ajan sekä sotilaallisesti, taloudellisesti että median kautta.
Yhdysvaltojen uudet pakotteet Irania vastaan astuvat voimaan maanantaina. Yhdysvallat on sanonut haluavansa estää Irania puuttumasta sotilaallisesti lähialueensa asioihinsa ja kehittämästä ohjusohjelmaansa.
Khamenein mukaan Yhdysvallat yrittää uusilla pakotteillaan halvaannuttaa Iranin talouden ja estää sitä kehittymästä. Pakotteillaan Yhdysvallat lisää 700 henkilöä ja toimijaa pakotelistoille ja sulkee Iranin pois maksuvälitysjärjestelmä Swiftistä.
Lisäksi Iranin öljynvientiä rajoitetaan. Yhdysvallat aikoo kuitenkin sallia Iranin jatkaa vientiään kahdeksaan maahan, jotka ovat Iranin öljystä riippuvaisia. Poikkeuslupia myöntämällä Yhdysvallat haluaa varmistaa, etteivät öljymarkkinat häiriinny.
Trump ilmoitti toukokuussa, että Yhdysvallat vetäytyy Iranin ydinsopimuksesta. Sopimuksen muut osapuolet, eli Britannia, Ranska, Saksa ja EU ovat tuominneet Yhdysvaltojen aikeet.

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic

Näkoislehti