Lounais-Häme

Iranin korkein johtaja Iranin iskusta: Yhdysvaltojen marionettinuket yrittävät luoda epävarmuutta

Teheran
23.09.2018, 06:08

Ulkomaat

Iranissa johtajat syyttävät Iranin eilisestä iskusta Yhdysvaltojen tukemia Persianlahden maita, uutisoi BBC. Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei sanoo, että Yhdysvaltojen marionettinuket yrittävät luoda epävarmuutta Iranissa.
Eilisessä Iranin sotilasparaatissa tehdyssä iskussa on kuollut Iranin valtiollisen television mukaan ainakin 29 ihmistä. Lisäksi haavoittuneita on useita kymmeniä.
Iskun tekijäksi on ilmoittautunut terroristijärjestö Isis propagandakanavallaan Amaqilla. Tekijäksi on ilmoittautunut myös Iranin hallitusta vastustava arabiryhmittymä Ahvazin kansallinen vastarinta.
Ryhmät eivät kuitenkaan ole esittäneet todisteita siitä, että ne olisivat iskujen takana.
Iran syyt

Hyökkäys tapahtui aamulla paikallista aikaa maan lounaisosassa Ahvazin kaupungissa Khuzestanin maakunnassa, jossa asuu suuri arabiyhteisö.
Iranin presidentti Hasan Ruhani varoitti hyökkäyksen takana olevia voimia ”murskaavasta vastareaktiosta”.
– Niiden, jotka antoivat tiedustelu- ja propagandatukea näille terroristeille, täytyy vastata (teoistaan), Ruhani sanoi.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif puolestaan syytti iskusta Yhdysvaltojen tukemaa vierasta valtaa, joka ministerin mukaan on palkannut ja kouluttanut hyökkääjät. Hän ei kuitenkaan suoraan nimennyt, mikä maa hänen mielestään on syypää.
Iranin vallankumouskaartien tiedottaja taas sanoi, että hyökkääjillä on kytköksiä liikkeeseen, jota Saudi-Arabia rahoittaa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti osanottonsa iskun takia. Iran on Venäjän läheisin liittolainen alueella.
– Tämä tapahtuma muistuttaa jälleen kerran, kuinka tärkeää on tinkimätön taistelu terrorismin kaikkia ilmenemismuotoja vastaan, Putin sanoi.
Iran kutsui koolle diplomaatit Hollannista, Tanskasta ja Britanniasta eilisen iskun takia. Iran syyttää maita Iranin vastarintaryhmien suojelemisesta, uutisoi Iranin valtiollinen uutistoimisto Irna.
Iranin ulkoministerin tiedottaja sanoo, ettei ole hyväksyttävää, että Euroopan unioni ei katso näitä ryhmiä terroristisiksi niin kauan kuin ne eivät ole tehneet iskuja Euroopassa.

Irakin raja-aluetta

Hyökkäys tapahtui aamulla paikallista aikaa, kun Ahvazissa järjestettiin paraati Irakia vastaan käydyn sodan alkamisen vuosipäivänä. 1980-luvulla käyty sota kesti kahdeksan vuotta. Khuzestanin maakunta kärsi pahoin Irakin aloittamasta sodasta. Persianlahden pohjukassa sijaitseva maakunta on Irakin naapurissa.
Tämäntyyppiset hyökkäykset Iranin isommissa kaupungeissa ovat harvinaisia. Pääkaupungissa Teheranissa hyökättiin kesällä 2017 samanaikaisesti parlamenttia ja ajatollah Khomeinin mausoleumia vastaan. Iskuissa kuoli 17 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Iskujen tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Isis.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-45613866

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic