Lounais-Häme Loimaa

Irti arjen rutinoituneesta syömisestä – Sarka-museo heitti ruokahaasteen

Sarka-museon alkaneen vuoden ohjelmaan kuuluvat laaja Hyvän sään aikana -näyttely ja kotikokkailua uudistamaan innostava Ruokahaaste.
Projektisuunnittelija Laika Nevalainen (vas.) ja näyttelyamanuenssi Maria Vanha-Similä toivovat Sarka-museon Ruokahaasteen ja Hyvän sään aikana -näyttelyn kiinnostavan yleisöä.
Projektisuunnittelija Laika Nevalainen (vas.) ja näyttelyamanuenssi Maria Vanha-Similä toivovat Sarka-museon Ruokahaasteen ja Hyvän sään aikana -näyttelyn kiinnostavan yleisöä. Kuva: Leena Ruskeeniemi

Suomen maatalousmuseo Sarka lanseerasi yhdessä Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa Ruokahaasteen 2020.

– Sarka on viime kesästä alkaen ollut myös ruokamuseo, ja ruoka on asia, josta kaikilla on mielipide, projektisuunnittelija Laika Nevalainen taustoittaa.

Netistä löytyvä Ruokahaaste on kerännyt paljon kiinnostusta, ja Facebook-ryhmässäkin on jo lähes kolmesataa ihmistä.

– Kuka tahansa voi osallistua ja tarttua haasteisiin, jotka kannustavat tuunaamaan ruokaa oman tarpeen, mielenkiinnon ja taitojen mukaan. Useinhan arkinen syöminen on rutinoitunutta, ja uusia ideoita voi olla vaikea löytää.

Sää ja ilmasto ovat aina vaikuttaneet monin tavoin suomalaiseen maatalouteen.
Sää ja ilmasto ovat aina vaikuttaneet monin tavoin suomalaiseen maatalouteen. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka

Salapoliisityötä

Ruokahaaste 2020 koostuu viidestäkymmenestä eri tavoin ruokaan liittyvästä haasteesta, jotka on tarkoitus suorittaa kuluvan vuoden aikana.

– Sosiaalisessa mediassa haasteisiin osallistuneiden kesken arvotaan joka kuukausi ruoka-aiheisia paketteja. Tammikuun palkintona on Ruohonjuuren luomutuotepaketti, Laika Nevalainen paljastaa.

Nevalainen aloitti oman Ruokahaasteensa kiittämällä museon keittiöhenkilökuntaa hyvästä ruoasta. Näyttelyamanuenssi Maria Vanha-Similä puolestaan vaihtoi riisin kotimaiseen ohraan.

– Haasteet on jätetty tarkoituksella mahdollisimman avoimiksi. Siellä esimerkiksi kannustetaan kokeilemaan jotakin sellaista vihannesta, juuresta tai hedelmää, jota ei ole aiemmin kokeillut. Marttojen nimikkohaasteessa puolestaan kehotetaan heidän omaan kampanjaansa liittyen valmistamaan ilmastoystävällinen illallinen, Nevalainen kertoo.

Ruokatiedon nimikkohaasteessa taas kehotetaan ottamaan selvää jonkin usein käyttämänsä elintarvikkeen raaka-aineiden alkuperästä ja valmistusmaasta.

– Alkuperä voi selvitä pakkauksesta, mutta usein pakkauksissa kerrotaan vain valmistusmaa. Raaka-aineiden alkuperän selvittäminen vaatii välillä salapoliisityötä. Haaste voi kannustaa aiempaa enemmän ajattelemaan, mistä ruoka tulee.

Lisätietoa Ruokahaasteesta www.sarka.fi/ruokahaaste2020.

 

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 15.1.2020. 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic