Lounais-Häme

Irtisanomislaille yritetään rutistaa vaihtoehtopakettia vielä loppuviikoksi

Helsinki
24.10.2018, 18:37

Kotimaa

Työmarkkinajärjestöt yrittävät vielä loppuviikon aikana rakentaa vaihtoehtoa, jolla hallitus saataisiin vetämään pois irtisanomisia pienissä yrityksissä helpottava lakiesityksensä.
Järjestöjen hallitukset on kutsuttu koolle perjantaina. Varmaa ratkaisuehdotuksen syntyminen ei kuitenkaan ole, sillä aiemmin tällä viikolla julkisuuteen noussut määräaikaisten työsopimusten helpottaminen pienissä firmoissa ei kelpaa kaikille palkansaajaliitoillekaan, ja lisäksi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ehti jo tiistaina tyrmätä sen.
Työmarkkinajärjestöistä ihmeteltiin keskiviikkona Sipilän haluja torpata esitys ennen kuin se on edes valmiina sekä hänen esittämiään perusteluja, joiden mukaan määräaikaisuuksien helpottaminen ei työllisyysvaikutuksiltaan yltäisi samaan kuin irtisanomisten helpottaminen.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi STT:lle pitävänsä harmillisena, että Sipilä on lähtenyt kommentoimaan ja ruotimaan esitystä, jota ei vielä edes ole. Hänen mielestään tilanne on nyt vakava ja sopua pitää hakea ja löytää.
– Nämä uhkaavat lakkoaallot ovat äärimmäisen vakavia ja huolestuttavia, Häkämies sanoi.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ihmetteli samaa.
– On mielenkiintoista, että pääministeri tuli ja ilmoitti, ettei se missään nimessä käy, vaikka eihän esitystä ole edes minnekään esitetty.

Tehy ei hyväksy määräaikaisuuksien helpottamista – Akava valitsisi pienimmän myrkyn

Sipilä sanoi tiistaina, että julkisuudessa esiin noussut ajatus määräaikaisten työsopimusten helpottamisesta ei käy korvaamaan irtisanomisehdotusta. Pääministerin mukaan ehdotuksen työllisyysvaikutukset eivät riitä ja siinä on myös ongelmia naisten työmarkkina-asemaan liittyen.
Palkansaajapuolellakaan ei ole yksimielisyyttä. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy vei keskiviikkona Sipilälle omia ehdotuksiaan irtisanomiskiistan ratkaisemiseksi.
– Määräaikaisuudet ovat meillä sote-kentällä jo nyt iso ongelma, ja se vielä pahentaisi tilannetta entisestään, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi STT:lle tapaamisen jälkeen.
Akavan Fjäder katsoo, että nyt pitää olla valmiutta kompromisseihin.
– Jos kolmesta myrkystä pitää valita, niin minä valitsisin sen, mikä on vähiten myrkkyä. Koska näyttää siltä, että hallitus ei vedä takaisin tätä, tässähän yritetään tätä pattia avata, ja sitä ei pysty avaamaan sanomalla vain ei, ei ei, Fjäder sanoi STT:lle.
Keskiviikkona uusista vastatoimista kiistassa ilmoitti Veturimiesten liitto, joka aikoo pysäyttää tavaraliikenteen vuorokaudeksi 5. marraskuuta alkavalla viikolla, ellei hallitus luovu irtisanomislakihankkeesta.
Liitto ei vielä kertonut, minä päivänä tavaraliikenne pysäytetään. Henkilöliikenne on ainakin tässä vaiheessa rajattu ulkopuolelle.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic