Lounais-Häme

Irtisanomislakihanke nostattamassa syysmyrskyä työmarkkinoille

Helsinki
30.08.2018, 16:19

Kotimaa

Työmarkkinasyksy on kuumenemassa nopeasti. Useissa palkansaajaliitoissa valmistellaan toimia maan hallituksen irtisanomislakihankkeen vastustamiseksi. Valmistelussa on lakihanke, jolla helpotettaisiin henkilöperusteista irtisanomista pienissä, alle 20 työntekijän yrityksissä.
Varoituksia hallitukselle suunnitelmien toteuttamisesta on sadellut useista liitoista. Viimeksi torstaina STTK:lainen Tehy, Akavalainen OAJ ja SAK:lainen JHL tulivat julkisuuteen tiukoilla kannanotoilla.
SAK:n hallitus on ensi maanantaina koolla, ja pöydällä ovat toimet hallituksen suunnitelmien vastustamiseksi. SAK:n jäsenliitot ovat valmistelleet omia toimiaan ennen SAK:n ensi maanantain kokousta. Esimerkiksi viime viikolla SAK:hon kuuluva Teollisuusliitto kertoi päättäneensä ”mittavista järjestöllisistä toimista” hallitusta vastaan.
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan valmistelutilanne käydään läpi maanantain kokouksessa. Hän ei torstaina lähtenyt ennakoimaan maanantain kokouksen päätöksiä.
– Tämä lainsäädäntö koetaan erittäin, eritäin vaikeaksi täällä meidän puolella, Eloranta sanoi torstaina STT:lle.
Elorannan mukaan hallituksen budjettiriihi olisi ollut hyvä paikka hallitukselle perua suunnitelmansa.
– Tokihan tässä on vielä mahdollisuutta vaikka arviointineuvoston käsittelyn jälkeen tai muuten palata asiaan, Eloranta sanoi.
STT:n tietojen mukaan budjettiriihessä ei ollut vakavasti esillä lakihankkeen pysäyttäminen. Sen sijaan hallitus on matkan varrella keskustellut hankkeen etenemisestä ja muun muassa vastatoimista.
Kesän aikana maan hallitus ehti jo perua toisen lakihankkeensa, josta oli päätetty huhtikuun kehysriihessä. Hallitus olisi halunnut sallia vähintään kolme kuukautta työttömänä olleiden alle 30-vuotiaiden palkkaamisen määräaikaisesti ilman perusteltua syytä.

Tehy uhkaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla

Tehy uhkaa hallitusta ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla, jos lakihanketta ei panna jäihin. Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen arvioi toimien vaikutusta viitaten viime kevään vastaavanlaisiin toimiin liittokierrostavoitteiden vauhdittamiseksi.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä jouduttiin tuolloin nopeaan tahtiin esimerkiksi perumaan leikkauksia, ja päivystykset ruuhkautuivat jo muutamassa tunnissa vastaavanlaisten toimien alettua.
– Helmikuun alussa taisi olla vajaat neljä tuntia, kun tämä pistettiin päälle, kun Husin ylilääkäri nosti kädet pystyyn, Rytkönen sanoo.
Rytkönen korostaa, ettei kyseessä ole lakko, vaan tehyläiset tekevät ne vuorot, jotka työnantaja katsoo tarpeelliseksi.
– Sote-kenttä nojautuu täysin meidän jäsentemme selkänahan varaan.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic