IS: Niinistö kertoo keskustelleensa Trumpin kanssa metsänhoidosta, mutta ei haravoinnista - Trump kehotti ottamaan Suomesta esimerkkiä maastopalojen estämisessä

Washington
18.11.2018, 10:20

Ulkomaat

Presidentti Sauli Niinistö vahvistaa Ilta-Sanomille keskustelleensa Trumpin kanssa Pariisissa viime viikonloppuna Kalifornian metsäpaloista.
– Totesin hänelle, että Suomi on metsien peittämä maa, mutta meillä on myös hyvä valvontajärjestelmä ja -verkko, Niinistö kertoo.
Niinistön mukaan hänen tausta-ajatuksensa oli valottaa Trumpille, että vaikka Suomi on metsien peittämä maa, metsiä valvotaan hyvin, minkä takia laajoilta metsäpaloilta vältytään. Myös laaja metsäautotieverkosto ja vapaapalokunnat saivat kiitosta.
– Haravoinnista ei sen sijaan ollut puhetta, Niinistö sanoi.
Kaliforniassa vieraillut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti ottamaan esimerkkiä Suomesta, kun häneltä kysyttiin, miten maastopaloja voisi estää. Pahojen metsäpalojen tuhoamalla alueella kävellyt Trump sanoi, että metsistä on pidettävä huolta ja muut maat tekevät sen eri tavalla.
– Olin Suomen presidentin kanssa ja hän sanoi, että ”meillä (Suomessa) asiat ovat eri tavalla – me olemme metsäkansaa”. Hän sanoi sitä metsäkansaksi, ja he käyttävät paljon aikaa haravointiin ja siivoamiseen ja asioiden tekemiseen, Trump sanoi Newsweekin julkaiseman CNN:n videon mukaan.
– Eikä heillä ole mitään ongelmia, Trump lisäsi.
Trumpin mukaan silloin kun ongelmia on, ne ovat pieniä.

Trump syyttää huonoa metsänhoitoa

Trump on aiheuttanut hämmennystä syyttämällä Kalifornian metsäpaloista huonoa metsänhoitoa.
– Kaikki tietävät nyt, että tämä on se, mitä meidän pitää tehdä. Se olisi pitänyt tehdä jo monia vuosia sitten, hän sanoi.
Kalifornian palomiesten liiton puheenjohtajan mukaan väite oli virheellinen. Hänen syyttävä sormensa osoitti liittovaltiota, joka on vienyt resursseja pois metsänhoidolta.
Los Angeles Times kirjoittaa, että Kalifornian palot eroavat huomattavasti Suomessa nähdyistä paloista. Lehti kertoo jutussaan viimekesäisistä maastopaloista Lapissa ja vertailee Suomen ja Kalifornian ilmastoa. Pohjois-Kalifornian tuhoalueella Butten piirikunnassa on satanut toukokuusta alkaen 18 milliä. Toukokuun ja marraskuun välillä Rovaniemen sademäärä on puolestaan ollut 400 milliä, lehti kirjoittaa.
Lisäksi Los Angeles Timesin haastattelema meteorologi sanoo, että Suomi ja Kalifornia eroavat suuresti tuuliolosuhteiltaan. Kaliforniassa tuulet ovat kuivia ja kuivattavat kasvustoja entisestään pyyhkiessään kanjoneissa ja solissa. Vastaavia tuulia ei ole Suomen kaltaisessa, pinnanmuodoiltaan hyvin tasaisessa maassa.
”Toivon, että tämä on viimeinen”

Trump saapui Kaliforniaan myöhään lauantaina Suomen aikaa. Ensi töikseen Trump suuntasi lähes täysin palaneeseen Paradisen kaupunkiin Butten piirikuntaan.
– Tämä on surullista, Trump kommentoi nähtyään kaupungin hiiltyneet rauniot sulaneine autoineen.
Trump sanoi toivovansa, että maastopalo olisi viimeinen Kaliforniassa.
– Toivon, että tämä on viimeinen, koska tämä oli todella, todella paha, hän sanoi.
– Tällä hetkellä haluamme vain pitää huolta ihmisistä, jotka ovat pahoin loukkaantuneet.

Kuolonuhreja jo noin 80

Kaliforniassa syttyi viime viikolla kaksi valtavaa maastopaloa, toinen pohjoisessa ja toinen etelässä. Paloissa kuolleiden määrä oli myöhään lauantaina paikallista aikaa noussut noin 80:een, uutisoi muun muassa ABC. Viranomaiset kertovat, että uhreista 63 on tunnistettu.
Kateissa oli lähes 1 300 ihmistä. Viranomaiset kuitenkin tähdentävät, että kadonneiksi ilmoitettujen määrä vaihtelee, sillä mukana saattaa olla esimerkiksi ihmisiä, jotka ovat paenneet eivätkä tiedä, että heitä etsitään.
Suurin osa uhreista on ABC:n mukaan Butten piirikunnan alueelta. Tätä paloa luonnehditaan tuhoisimmaksi Kalifornian osavaltion historiassa.

Trumpin käsitys ilmastonmuutoksesta ei ole muuttunut

Trumpilta lisäksi kysyttiin vierailun aikana, onko hänen mielipiteensä ilmastonmuutoksesta muuttunut.
– Ei, hän sanoi.
Trump on aiemmin kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi. Myöhemmin Trump on tarkentanut tarkoittaneensa, että hän uskoo ilmastonmuutostutkijoiden olevan poliittisesti motivoituneita ja hän ei ole vakuuttunut, että ilmastonmuutos olisi ihmisen aiheuttama.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005903597.html
https://www.newsweek.com/donald-trump-says-finland-doesnt-have-california-wildfires-problem-because-1220911?utm_medium=Social&utm_source=Twitter&utm_campaign=NewsweekTwitter
http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-finland-paradise-wildfires-trump-california-20181117-story.html
https://abcnews.go.com/US/devastating-california-wildfires-leave-74-dead-1000-unaccounted/story?id=59262994

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic