Lounais-Häme Forssa

Isä johtaa kaupunginvaltuustoa, tytär nuorisovaltuustoa – Ainutlaatuinen tilanne Suomessa?

Mette Asp aloitti nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Nuva lähestyy kyselyllä yläkouluikäisiä, lukiolaisia ja ammattikoululaisia.
Mika Penttilä ja Mette Asp keskustelevat kotona päivittäin esimerkiksi Forssan Lehden jutuista, mutta politiikkaa perheessä harvemmin puhutaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mika Penttilä ja Mette Asp keskustelevat kotona päivittäin esimerkiksi Forssan Lehden jutuista, mutta politiikkaa perheessä harvemmin puhutaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan nuorisovaltuusto sai uuden puheenjohtajan, kun varapuheenjohtajana toiminut Mette Asp otti viime kokouksessa puheenjohtajuuden vastaan Turkuun muuttaneelta Emmi Hernbergiltä. Tämä jatkaa nuorisovaltuustossa, mutta sääntöjen mukaan puheenjohtajan on asuttava Forssassa.

Asp, 16, käy ensimmäistä vuotta Forssan yhteislyseota. Hän on ollut nuvan jäsen tämän valtuustokauden ajan, mutta nyt edessä on vielä vastuullisempi rooli.

Aspin mielestä Forssan tilanteessa tai tarjonnassa ei ole nuoren näkökulmasta suurempaa valittamista. Nuorisovaltuusto ei kuitenkaan aio tyytyä vain 12 valtuuston jäsenen näkemykseen, vaan kartoittaa tilannetta laajemmin.

– Teetämme yläkouluikäisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille netissä kyselyn, jossa he voivat esittää toiveitaan ja mielipiteitään. Kysely toteutetaan luultavasti anonyymina. Se on tarkoitus toteuttaa lähiviikkoina. Käymme vastauksia läpi seuraavassa kokouksessamme kuukauden kuluttua ja viemme esiin nousseita asioita eteenpäin sivistys- ja tulevaisuuslautakuntaan, Asp kertoo.

Kouluruoan laatu heikentynyt

Nuorisovaltuusto ei ole poliittisesti aktiivinen elin. Siellä keskustellaan Aspin mukaan kaikista nuoriin liittyvistä asioista. Kouluruoan taso puhutti nuorisovaltuustoa jo ennen etäopetukseen siirtymistä. Aspilla on selkeä näkemys kouluruoan tasosta.

– Kouluruoan laatu on mennyt alaspäin. Kyllä sitä syö ja tarpeeksi syötyään tulee kylläiseksi, mutta ruoan maku ei ole niin hyvä, että sitä pystyisi syömään riittävästi, Asp sanoo suoraan.

Vieressä istuva Mette Aspin isä Mika Penttilä kuuntelee palautetta vakavana. Penttilä kuuluu Forssan kouluruokailusta päättävän Loiku oy.n hallitukseen. Tänä syksynä Forssan (ja Humppilan) kouluruoan taso on joutunut ankaran arvostelun kohteeksi, sillä ruokalistaa on karsittu koronaan ja turvallisuusaspekteihin vedoten karsittu entisestään.

– On hyvä, että asiaan ottavat kantaa hekin, joita kouluruoka suoranaisesti koskee. Kouluruoan osalta palataan entiseen käytäntöön syysloman jälkeen, Penttilä kertoo.

Jokaisesta puolueesta löytyy huonoa

Asp seuraa forssalaista päätöksentekoa lukemalla päivittäin Forssan Lehden. Lisäksi sosiaalisesta mediasta löytyy lisää tietoa. Kotona asioista keskustellaan luultavasti enemmän kuin monet 16-vuotiaat vanhempiensa kanssa keskustelevat, vaikka suoranaista politiikkaa ei puhutakaan. Lehtijuttuja spekuloidaan ahkerasti.

Poliittista kantaansa Mette ei ainakaan vielä ole valinnut.

– Jokaisessa puolueessa on jotain huonoa, hän naurahtaa.

Tarvittaessa Mette kyseenalaistaa päätöksiä ja isänsä kantoja. Näin kävi esimerkiksi pride-liputuksen kanssa, jota vastaan Mika äänesti. Isän perustelut eivät tytärtä tyydyttäneet.

– Mutta on hyvä, että Mette ottaa huomioon myös toisten mielipiteet ja hyväksyy ne, Penttilä kehuu.

Mette Asp arvelee, että nuorisovaltuuston puheenjohtajuuden myötä kotona keskustellaan vielä enemmän asioista. Luultavasti se tietää isä-Mikalle enemmän tiukkoja tenttejä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic