Lounais-Häme Forssan seutu

Isännöitsijät ja taloyhtiöt voimattomia karanteenirikkureiden kanssa, mutta saunat voidaan sulkea

Isännöitsijät ja taloyhtiöt melko voimattomia koronakaranteenista piittaamattomien asukkaiden kanssa.
Kerrostalojen hissit ovat paikkoja, joissa koronatartunnan riski on tavallista suurempi. Isännöitsijä Mari Moisander neuvoo painamaan nappeja hanska kädessä tai hihaa apuna käyttäen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kerrostalojen hissit ovat paikkoja, joissa koronatartunnan riski on tavallista suurempi. Isännöitsijä Mari Moisander neuvoo painamaan nappeja hanska kädessä tai hihaa apuna käyttäen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mitä isännöitsijä tai taloyhtiön hallitus voi tehdä, jos karanteeniin määrätty asukas ei piittaa kehotuksesta, vaan jatkaa elämää normaaliin tapaan?

– En edes tiedä, kuinka järeitä keinoja meillä on käytössä. Lainsäätäjä määrittelee pakkokeinot, jos niitä tarvitaan. Peräänkuulutan tässä yksilönvastuuta. Emme lähde asukkaita huomauttelemaan, sanoo vastaava isännöitsijä Mari Moisander OP Isännöinti Forssasta.

Moisander muistuttaa, että taloyhtiö ei saa kysellä kenenkään terveystietoja eikä pitää niistä rekisteriä sen enempää kuin asukkaiden ulkomaanmatkoistakaan.

– Karanteenissa olevalla asukkaalla on oikeus ulkoilla. Tästä syystä asukkaiden menemisiin ja tulemisiin ei oikein voi muiden asukkaiden toimesta puuttua. Jos on karanteenissa, kaikkea turhaa liikkumista yleisissä tiloissa tulee välttää. Jos poistut talosta ulkoilemaan, muistathan turvaetäisyydet ja huomioit kanssa-asujat, Moisander neuvoo.

Myös johtava ammatti-isännöitsijä Tero Rekunen Forssan Kiinteistökauppiaat oy:sta toteaa, että isännöitsijä voi lähinnä valistaa asukkaita.

Rekunen kertoo, että vieraillessaan isännöimässään kohteessa hän itse käyttää hanskoja ja kantaa mukanaan käsidesiä.

Pyykkihuoneet käytössä

Joissakin taloyhtiöissä ainakin pääkaupunkiseudulla on jo kielletty saunominen. Rekusen taloyhtiöistä harvassa on sauna, mutta hän olisi valmis laittaman saunat säppiin.

– Vaikka itse saunasta koronaa ei saisikaan, pesutilat ovat melkoisia pöpötiloja. Tässä tilanteessa ei voi olla liian varovainen, Rekunen sanoo.

Hänen mukaansa asiat ovat koko ajan tapetilla taloyhtiöissä ja tilanteet muuttuvat nopeastikin.

Moisander on saunojen osalta maltillisempi. Hänen isännöimistään taloyhtiöistä yhdessä on päätetty lopettaa niin sanottu lenkkisauna, eli yhteissaunavuoro. Tässäkin asiassa Moisander vetoaa ihmisen vastuuseen: Jos olet kipeä, karanteenissa tai kuulut riskiryhmään, älä mene saunaan.

Sama koskee muita yleisiä tiloja, kuten pyykkihuonetta. OP Isännöinti Forssan taloyhtiöissä pyykkitupia ei ole ainakaan toistaiseksi suljettu.

– Kaikilla asukkailla ei ole käytössään omaa pesukonetta, joten pyykkituvan sulkeminen hankaloittaisi elämää. Ilman saunaa vielä pärjää, mutta ilman pyykkikonetta on hankalampaa, Moisander perustelee.

Lue myös: Onko taloyhtiön saunavuoro syytä perua?

Turhat kuolemat vältettävä

Osa siivousalan yrityksistä painottaa Moisanderin mukaan tällä hetkellä siivouksessa hygieniaa kohdentamalla siivousaikansa pölypallojen sijaan pintojen puhdistamiseen.

Forssan Lehti uutisoi keskiviikkona ensimmäisestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta Kanta-Hämeessä. Moisander arvelee, että tällä voi olla vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen.

– Jotakin karua on tapahduttava ennen kuin asian vakavuus täysin ymmärretään. Omalla toiminnallaan ei saisi edesauttaa turhia tartuntoja. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.6.2020

Fingerpori

comic