Lounais-Häme

Isäntävaltaa vastaan ja tasa-arvon puolesta – Forssan torilla juhlittiin työväen vappua

Forssan torilla vappupuheen pitänyt Palvelualojen ammattiliiton (PAM) järjestöjohtaja Niina Koivuniemi suomi terävin sanoin pääministeri Juha Sipilää, hallitusta ja sen politiikkaa.

-Sipilä haluaa isäntävallan takaisin työpaikoille. Porvarihallitus on tehnyt vuodesta 2015 kaikkensa heikentääkseen työläisten asemaa.

Koivuniemi listasi todistusaineistonsa yleisölle:

-100 tuntia ilmaista työtä ja tavoitteeksi pakkolait eli sunnuntailisät pois, sairasajan palkka pienemmäksi, ylityökorvaukset pois ja vuosilomapalkan pienennys. Taistelimme Helsingin Rautatientorilla kymmenientuhansien työläisten kanssa ja torjuimme nuo pakkolait.

Koivuniemi syytti puheessaan pääministeri Sipilää myös lupausten pettämisestä. Koivuniemen mukaan Sipilä lupasi yhdessä neuvottelemisen kulttuurin palaavan, kun kiky solmittiin.

-Ei tullut Suomen mallia, tuli työnantajien yksipuolisesti sanelema 1,6 prosentin palkkalinja. Neuvottelukulttuuri muuttui saneluksi ja kiristämiseksi, hän huomautti.

 

Sipilän hallitus on PAM:n Koivuniemen mukaan koko olemassaolonsa aikana tavoitellut pysyvästi työantajavallan nousua ja palkansaajaliikkeen hajottamista. Esimerkiksi hän nostaa kolmikantaisen neuvottelun romuttamisen Suomen hallituksen sekä työntekijä- ja työnantajaliittojen välillä.

Koivuniemen mukaan hallituksen toimet kiky-sopimuksen jälkeen olivat sopimusrikkomus, kun se aloitti aktiivimallin suunnittelemisen.

Hän tulkitsi juhlapuheessaan Sipilän hallituksen ajatuksia näin:

-Jos ei kurja työtön työtä löydä, on se hänen oma vikansa, ei suinkaan sen, että työtä ei vain kaikille ole. On törkeää kutsua tätä nöyryytysmallia aktiivimalliksi.

Hän totesi vappupuheessaan, että SAK vaatii edelleen aktiivimallin perumista ja ehdottaa tilalle omaa kannustavaa työllistymismalliaan. Sen mukaan työttömille täytyy saada nopeasti työtä ja työvoimapalvelut pitäisi muuttaa työtä etsiviksi, ei karensseja työttömille keksiviksi.

-Työnvälittäminen pitäisi perustua oman ammattitaidon säilyttämiseen ja päivittämiseen eikä nöyryytykseen, joka pakottaa ottamaan vastaa työtä jota ei osaa, Koivuniemi totesi.

 

Työväenvapun vietto Forssan seudulla alkoi vapunpäivänä perinteiseen tapaan muistokäynneillä ja seppelten laskulla punaisten haudoilla Jokioisten Lamminkylässä ja Forssan Korko-ojalla.

Korko-ojalla puhunut Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola halusi muistuttaa tasa-arvon merkityksestä ja peilasi vuoden 1918 yhteiskuntaan.

-Sodan jälkeisessä armottomassa rangaistusaallossa näkyi se raivo ja viha, jonka lähtökohtana oli se hämmennys, jossa porvarillinen puoli ei voi ymmärtää, kuinka alempiarvoinen voi hyökätä parempaansa vastaan. Ihmiset todella olivat eriarvoisia, hän korosti.

Lepola totesi puheessaan, että nyky-Suomessa on tehtävä työtä tasa-arvon puolesta. Se olisi hänen mukaansa hyvä aloittaa lapsista.

-Meidän tulee turvata se, että yhteiskunta ei eriarvoistu. Että lapset saavat syntymäkunnastaan ja perheestään riippumatta hyvät lähtökohdat elämäänsä. On todettu, että lapsen tulevaisuus on kiinni siitä mihin kuntaan tai perheeseen syntyy. Tänään meidän jokaisen tulee toimia, jottei koskaan yhteiskunnassa asetuta toisiaan vastaan, Lepola korosti.

 

Vapputapahtumat ja kulkueen järjestivät SAK:n Forssan Seudun paikallisjärjestö ry ja forssalaiset työväenjärjestöt.

Kulkuetta tahditti Riihimäen Työväen soittokunta. Musiikista torilla vastasi duo Konsta & Kalle.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti