Lounais-Häme

Isis ilmoittautui Iranin sotilasparaati-iskun tekijäksi - kuolonuhrien määrä nousi 29:ään

Ahvaz
22.09.2018, 17:35

Ulkomaat

Iranin sotilasparaatissa tehdyssä iskussa kuolleiden määrä on noussut jo 29:ään, kertoo Iranin valtiollinen televisio. Lisäksi haavoittuneita on useita kymmeniä.
Iskun tekijäksi on ilmoittautunut terroristijärjestö Isis propagandakanavallaan Amaqilla. Tekijäksi on ilmoittautunut myös Iranin hallitusta vastustava arabiryhmittymä Ahvazin kansallinen vastarinta, kertoo BBC.
Hyökkäys tapahtui aamulla paikallista aikaa maan lounaisosassa Ahvazin kaupungissa Khuzestanin maakunnassa, jossa asuu suuri arabiyhteisö.
Iranin presidentti HasanRuhani varoitti hyökkäyksen takana olevia voimia ”murskaavasta vastareaktiosta”.
– Niiden, jotka antoivat tiedustelu- ja propagandatukea näille terroristeille, täytyy vastata (teoistaan), Ruhani sanoi.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif puolestaan syytti iskusta Yhdysvaltojen tukemaa vierasta valtaa, joka ministerin mukaan on palkannut ja kouluttanut hyökkääjät. Hän ei kuitenkaan suoraan nimennyt, mikä maa hänen mielestään on syypää.
Iranin vallankumouskaartien tiedottaja taas sanoi, että hyökkääjillä on kytköksiä liikkeeseen, jota Saudi-Arabia rahoittaa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti osanottonsa iskun takia. Iran on Venäjän läheisin liittolainen alueella.
– Tämä tapahtuma muistuttaa jälleen kerran, kuinka tärkeää on tinkimätön taistelu terrorismin kaikkia ilmenemismuotoja vastaan, Putin sanoi.

Irakin raja-aluetta

Hyökkäys tapahtui aamulla paikallista aikaa, kun Ahvazissa järjestettiin paraati Irakia vastaan käydyn sodan alkamisen vuosipäivänä. 1980-luvulla käyty sota kesti kahdeksan vuotta. Khuzestanin maakunta kärsi pahoin Irakin aloittamasta sodasta. Persianlahden pohjukassa sijaitseva maakunta on Irakin naapurissa.
Tämäntyyppiset hyökkäykset Iranin isommissa kaupungeissa ovat harvinaisia. Pääkaupungissa Teheranissa hyökättiin kesällä 2017 samanaikaisesti parlamenttia ja ajatollah Khomeinin mausoleumia vastaan. Iskuissa kuoli 17 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Iskujen tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Isis.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-45611411

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic