Lounais-Häme

Leffa-arvio: Iskä hoitaa taas

Tarhapäivä (Suomi 2019). ★★★ Ohjaus: Tiina Lymi. Pääosissa: Petteri Summanen, Olavi von Bagh, Ellen Herler. K-12, kesto: 98 min. Bio-Kaari
Paavo-pajan (Olavi von Bagh) isän (Petteri Summanen) pää menee pyörälle.
Paavo-pajan (Olavi von Bagh) isän (Petteri Summanen) pää menee pyörälle.

Yksinhuoltaja Antin yösyötöt ovat vaihtuneet Antti-pojan kasvettua tarhapäiviksi.

2017 sai ensi-iltansa Marja Pyykön ohjaama mainio Yösyöttö, joka perustui Eve Hietanimen samannimiseen romaaniin. Saman myyntitykin teksteihin pohjaa myös jatko-osa Tarhapäivä.

Yösyöttöön verrattuna Tiina Lymin varmasti ohjaama Tarhapäivä on realistisempi kuvakulma yksinhuoltaja-arkeen, ja vaikka dialogi onkin nokkelaa ja hauskaakin sanailua, perusvire on enemmän surumielinen ja arjen aidosti ymmärtävää.

Toinen ero Yösyöttöön on Antin luotsina toimineen sisäisen äänen vaihtuminen pelkiksi mielikuviksi, jotka eivät toimi yhtä tehokkaasti kuin verbaalinen viestintä.

Joka tapauksessa Tarhapäivä tavoittaa lapsiarjen tarkasti, näyttää lattialle jääneiden Lego-maamiinojen voiman ja kaiken aamun ja illan välissä tapahtuvan kaaoksen ilman turhaa makeilua tai ylilyöntejä.

 

Kokonaisuus on ehdottomasti Petteri Summasen show. Melkein joka ainoassa kuvassa nähtävä taituri ottaa tilan haltuun niin vakuuttavasti, että muille jaettu valkokangasaika tuntuu melkein minimaaliselta, vaikka hyviä tekijöitä on sinnekin riittänyt.

Sympaattinen ja muutenkin kaikin puolin kiva kuva.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic