Lounais-Häme

Iskelmämusiikki ei kelpaa kaikille kanttoreille hautajaismusiikiksi

Seurakuntien kanttorit suhtautuvat varsin kirjavasti omaisten toiveisiin hautajaisissa soitettavasta musiikista.

Osasyynä on se, että hautajaismusiikkitoiveet ovat muuttuneet. Tänä päivänä omaiset toivovat soolomusiikkitoiveissa laulumusiikkia eli kevyitä uusia sävelmiä, jopa iskelmiä.

 

Tämä käy ilmi musiikin tohtorin Anne-Marie Grundsténin väitöskirjasta Hautausmusiikki ja sen valinta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suomenkielisissä seurakunnissa. Grundstén toimii kanttorina Porin Teljän seurakunnassa.

-Kaiken musiikin pitäisi olla jumalanpalvelusluontoista. Kanttoreiden mielipiteet eroavat siinä, mikä on sopivaa hengellistä jumalanpalvelusmusiikkia. Varsinkin laulumusiikin tekstit saatetaan kokea ei-hengellisiksi, Grundstén toteaa.

 

Grundstén kävi tutkimustaan varten läpi 670 hautaan siunaamisen musiikit ja haastatteli 161 kanttoria ympäri Suomen.

-Virret ovat pitäneet yllättävän hyvin pintansa. Useimmiten niitä on kaksi. Surumarssit ovat vähentyneet selkeästi, kuten myös uruille sävelletty klassinen musiikki.

-Toiveiden skaala on laaja: on valsseja, erilaista iskelmää ja tangoja ynnä muuta, jotka selkeästi poikkeavat hengellisestä kontekstista. Paljon on kanttorista itsestään kiinni, missä sopivan musiikin raja menee.

Usein toiveet liittyvät vainajan persoonaan, hänen sukujuuriinsa tai kotiseutuunsa tai ovat muuten vain olleet tärkeitä lauluja perheessä.

 

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan johtava kanttori Heikki Seppänen kertoo, että seurakunnalla ei ole mitään virallista linjausta sopivasta hautajaismusiikista.

-Jokaisella kanttorilla saattaa olla omia henkilökohtaisia linjauksiaan, mutta sen mitä minä omaa tiimiäni tunnen, ne ovat hyvin lieviä.

-Pyrimme toteuttamaan omaisten toiveet niin pitkälle kuin mahdollista, kunhan ne kunnioittavat tilaisuuden arvoa. Tähän asti toiveet ovat olleet sellaisia, Seppänen sanoo.

 

Kanttori Sonja Saarikko Hämeenlinnan-Vanajan seurakunnasta edustaa liberaalia näkökantaa.

-Minulla on hyvinkin joustavat käytännöt. Olen esittänyt ihan puhtaita iskelmiä, kuten Lapin kesä, ja Topi Sorsakosken lauluja. Nykyään toivotaan paljon Johannan Kurkelan musiikkia. Lisäksi on kansanlaulutyyppisiä toiveita, kuten Karjalan kunnailla.

 

Anne-Marie Grundsténin mukaan hautajaismusiikin muutokset näkyvät etenkin Etelä-Suomessa, mutta pienillä paikkakunnilla ollaan vielä vanhoillisia.

-Hämeessäkin on vielä hyvin konservatiivinen henki musiikkitoiveissa, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan johtava kanttori Heikki Seppänen toteaa. HäSa

 

Jotkut kanttorit ovat kieltäytyneet soittamasta näitä
Juokse sinä humma, Meksikon pikajuna, Ruusuja hopeamaljassa, Satumaatango, Merisairaat kasvot.Finlandia, Veteraanin iltahuuto, Niin kaunis on maa.Täällä Pohjantähden alla, Mun sydämeni tänne jää.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti