Lounais-Häme Hämeenlinna

Iso käänne uuden keskussairaalan suunnittelussa: Assiin tuleekin neljä "erillistä" rakennusta

Kanta-Hämeen keskussairaalan uusien suunnitelmien toivotaan tuovan vaaditut miljoonien eurojen säästöt.
Vanhan sairaalan C-osan käytöstä luovuttaneen. K-kauppa ja sen viereinen pysäköintilaitos siirtyvät sairaalan toiselle puolelle. "Kuumaan sairaalaan" tulevat muun muassa päivystys, päiväkirurgia ja muu leikkaustoiminta. Poliklinikkarakennukseen tulee vastaanottohuoneita.
Vanhan sairaalan C-osan käytöstä luovuttaneen. K-kauppa ja sen viereinen pysäköintilaitos siirtyvät sairaalan toiselle puolelle. "Kuumaan sairaalaan" tulevat muun muassa päivystys, päiväkirurgia ja muu leikkaustoiminta. Poliklinikkarakennukseen tulee vastaanottohuoneita.

Uutta Kanta-Hämeen keskussairaalaa eli Assia on alettu suunnitella aivan uudelta pohjalta. Yhtenäisen ison sairaalakiinteistön sijasta nyt suunnitellaan neljää erillistä rakennusta, jotka kuitenkin ovat kytköksissä toisiinsa.

Suunnitelmissa ovat yhä erikseen kilpailutettavan pysäköintitalon rakentaminen ja myös erillinen K-kauppa.

Käänne tapahtui marras-joulukuussa, kun sairaanhoitopiirin johto katsoi, ettei sairaalan suunnittelu niin sanotulla allianssimallilla edistynyt toivotusti. Ero kustannusarvion tavoitteeseen, 320 miljoonaan, kasvoi taas muutamaan kymmeneen miljoonaan euroon.

Osana aiemmin päätettyä kustannuskuria ehti sairaanhoitopiirin valtuusto syksyllä päättää, että vanhan sairaalan C-rakennus pidetäänkin käytössä ja se kytketään uuteen Assiin tunnelilla. Näin ei välttämättä tapahdu.

– Tällä hetkellä suunnittelun lähtökohta, että luodaan yksi kokonaisuus, eli C-rakennusta ei hyödynnetä, ja sen toiminnot on sijoitettu Assiin, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin projektijohtaja Petrus Kukkonen.

Rakennuksista tulee erillisiä etenkin rakennusteknisestä näkökulmasta.

– Toiminnallisesti, eli sairaalaa käyttäville ammattilaisille ja asiakkaille, rakennukset eivät näyttäydy erillisinä. Ne ovat niin tiiviisti yhteydessä, että käytännössä ne näyttävät ulospäin yhdeltä rakennukselta.

Suunnittelun pohjana on, että neljään rakennukseen sijoittuvat erilaiset toiminnalliset kokonaisuudet: poliklinikat, osastot, ”kuuma sairaala” (eli muun muassa leikkaussalit) ja tukipalvelut (apteekki, tekniset palvelut, ruokahuolto).

Kukkosen mukaan kyse on uudesta innovaatiosta pohjoismaisessa sairaalarakentamisessa. Vastaavia on esimerkiksi Hollannissa, Ranskassa ja Australiassa.

– Suunnitelma tarkentuu vielä kevään aikana ja erityisesti rakennusten ulkoinen ilme tulee muuttumaan, Kukkonen kertoo.

Mikä muuttuu aiempaan suunnitelmaan verrattuna käyttäjän näkökulmasta?

– Sairaalasta tulee asiakkaalle selkeämpi. Orientaatio (suunnistautuminen, olinpaikan tietäminen) on helpompaa. Silläkin on merkitystä, että ympäröivä luonto pyritään saamaan entistä paremmin näkymään vuodeosastolle, Kukkonen kuvailee.

– Henkilökunnalle voi tulla monessa tapauksessa lyhemmät yhteydet eri paikkoihin, kun pääosin liikutaan kerrosten välillä eikä horisontaalisesti pitkiä matkoja. Yhteistiloistakin tulee tehokkaammat.

Kun syksyllä päätettiin allianssityön tehostamisesta, Petrus Kukkosen vetämän muutosryhmän yhdeksi tavoitteeksi asetettiin, ettei hoitotiloja ja -tarjontaa supisteta.

Kukkonen kertoo, että mitään hoitoon liittyviä tiloja ei ole nyt supistettu.

– Kaikki toiminnalliset tilat ovat yhä mukana, mutta tiiviimmässä ja kustannustehokkaammassa rakenteessa.

Assin hyötyneliöt saatiin jo aiemmin puristettua noin 37 000:een. Vaikka uudet suunnitelmat tuovat siihen hiukan lisää, syntyy vaadittu kustannussäästö siitä, että erillisissä rakennuksissa on rakennusteknisesti erilaiset vaatimustasot.

Esimerkiksi: vuodeosasto on erillisine huoneineen kuin hotelli, jolloin rakennustekniset vaatimukset tulevat hotellirakentamisesta; vastaanotto-osan rakennustekniikkaa määrittää toimistorakentaminen.

Aiemmissa suunnitelmissa vähempi tehokkuus liittyi muun muassa logistiikkaan, käytäväratkaisuihin ja päällekkäisiin rakenteisiin – esimerkiksi vuodeosasto sijaitsi ”kuuman sairaalan” päällä.

– Nyt kun voimme optimoida rakennuksen suoraan sinne sijoittuvan ydintoiminnan kautta, saadaan tehokkuus merkittävästi paranemaan. Eri osia ei jouduta sovittamaan yhteen muiden tilojen kanssa, Kukkonen sanoo.

Nyt työstettävä malli oli esillä jo uuden sairaalan suunnittelua aloitettaessa.

– Yksi syy, ettei sitä valittu, on varmaan se, että tämän tyyppinen sairaalarakennuksen ratkaisu oli monille tuntematon. Nyt tämä lähti rakentumaan, kun annoimme ammattilaisille vapaan kaistan miettiä rohkeasti kaikkea uudella tavalla.

Kustannustehokkuutta voidaan saada myös urakoista.

Neljä rakennusta voidaan tehdä omina kokonaisuuksinaan, jolloin urakoita voidaan pilkkoa järkevämmin ja useampi urakoitsija voi osallistua tarjouskilpailuun.HÄSA

Aikataulu pysyy

Vaikka uuden sairaalan rakennukset valmistuisivatkin hiukan eri aikaan, ne otetaan käyttöön yhtä aikaa.

Assin aikataulu ei ole muuttunut: rakentamispäätös on menossa sairaanhoitopiirin hallitukseen toukokuussa ja valtuustoon kesäkuussa. Rakentaminen alkanee ensi kesänä, ja vuonna

2025uusi sairaala on määrä ottaa käyttöön.

Sairaalan allianssin vetäjä jätti tehtävänsä marraskuussa. Uutta projektipäällikköä ei valittukaan, vaan projektijohtaja Petrus Kukkonen vetää allianssia oman toimensa ohella.

Sairaanhoitopiirin, Skanskan, Swecon ja arkkitehtitoimistojen työyhteenliittymä Integratedin muodostaman allianssin toiminta ja johtaminen uudistettiin kokonaan.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic