Lounais-Häme

Iso osa valmistuneista luottaa tulevaan

-On siinä niin komeita miehiä, supisi koulun henkilökunta, kun jono vastavalmistuneita käveli juhlasaliin puvut päällään.

Viime torstai oli erityinen päivä 220:lle Forssan ammatti-instituutista valmistuneelle. Opiskelut ovat suurimmalla osalla takana ja loppuelämä edessä. Valmistumista juhlittiin näyttävästi Urheilutalo Feeniksissä.

Vaikka työllistyminen on tällä hetkellä epävarmaa, iso osa valmistuneista näyttää suhtautuvan tulevaisuuteensa varsin luottavaisesti. Opinto-ohjaaja Päivi Hasia ei ole huomannut opiskelijoissa erityistä huolta.

Etenkin rakennusalalla menee tänä vuonna lujaa. Valmistuneista suurin osa on jo löytänyt oman alansa töitä. Apulaisrehtori Aino Airaksinen kuvaileekin, että ”raksamiehet on viety käsistä”. He ovat työllistyneet etenkin pääkaupunkiseudulle.

Yksi suoraan koulunpenkiltä sorvin ääreen viedyistä on Matti Peltonen. Hän aloitti työt jo huhtikuussa, sillä sai hyväksiluettua osan opinnoistaan työkokemuksella. Vaikka Peltonen on itse työllistynyt jo opintojensa aikana, hän ei ole varma siitä, että rakennusala suoraan työllistäisi valmistuneet.

-Työnsaanti riippuu suosituksista ja papereista.

Rehtori Maaria Silviuksen mukaan Forssan seudulla parhaiten työllistyvät metalli- catering- ja hoitoalalta valmistuvat. Hän kuitenkin jatkaa, että tällä hetkellä ajat ovat kaikille työnhakijoille kovat. Työnsaannin eteen täytyy nähdä paljon vaivaa.

Nykytyöntekijältä odotetaan hyviä tiimityöskentelytaitoja, sosiaalisia taitoja ja itseohjautuvuutta. Kokonaisuuksien hahmottaminen ja yrittäjähenkisyys ovat myös tärkeitä ominaisuuksia.

-Painotamme opinnoissa projektiopiskelua ja yritysyhteistyötä. On tärkeää, että opiskelijalla on jonkinlainen verkosto valmistumishetkellä, Silvius kertoo.

Hän painotti valmistujaisjuhlassa pitämässään puheessa, että menestyminen on pitkälti itsestä kiinni:

-Jos ajattelet tappiota, olet jo lyöty. Jos ajattelet, ettet uskalla, pettää rohkeutesi. Jos haluat voittaa, mutta et usko itseesi, ei sinusta ole voittajaksi. Jos ajattelet häviäväsi, olet jo hävinnyt. Sillä sen maailma meille opettaa, kaikki on tahdosta kiinni. Menestys riippuu mielentilasta.

Yo-merkonomeiksi valmistuvat Jenna Meriluoto, Nina Pennanen, Ansa Lönnholtz ja Kasmira Arvo uskovat, että vastavalmistuneet opiskelijat suhtautuvat pääosin luottavaisesti tulevaisuuteensa. Toki valmistuvien joukossa on ollut pientä epävarmuutta tulevaa kohtaan, mutta opettajien kannustus on ollut rohkaisevaa.

-On tärkeää, että joku muukin uskoo meihin, Kasmira Arvo perustelee.

Naiset kuitenkin huomauttavat, että paineet työllistyä ovat iän myötä kasvaneet. Silloin kun nelikko painoi valkolakit päähänsä, olo oli vielä huoleton. Saattoi jopa ajatella välivuoden pitämistä.

Nyt valmistuneet haluavat löytää nopeasti ammatin tai päästä suoraan jatko-opintoihin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic