Lounais-Häme

Isompaa kiekkoa tankoon

Voimanosto

Forssa

Forssalainen Jonna Korte on nostellut totisemmin puntteja vasta parisen vuotta, mutta kehitys on ollut ripeää. Kun hän ensimmäisissä kisoissaan Vesihelmessä sai penkistä ylös täpärästi 40 kiloa, nousi viikonvaihteessa käydyissä KP Gymin -salikisoissa Turussa komeasti 80 kiloa.

Korte nosti Turun raw-tyylin kisoissa yhteensä 342,5 kiloa, joka syntyi 80 kilon penkkituloksen ohella 130 kilon jalkakyykystä ja 132,5 kilon maastavedosta. Penkki, kyykky ja yhteistulos ovat forssalaislupauksen uusia ennätyksiä ja samalla Finnish Powerlifting Organisation -liiton Suomen ennätyksiä alle 23-vuotiaiden naisten alle 67,5 kilon sarjaan.

Penkki- ja kyykkytulokset tyydyttivät nostajaa, mutta maastavedossa on vielä tekemistä. Korte kärsi pitkään juuri maastavedossa kiusaavista selkävaivoista, jotka helpottivat vasta kun hermopinne saatiin laukaistua. Korte ei ole ehtinyt saada vetoa vielä muiden nostomuotojen tasolle.

– Kokonaisuutena olen tuloksiin tosi tyytyväinen, sillä menin kisoihin valmistautumatta kesken peruskuntokautta. En uskonut, että saan nostettua noin hyviä tuloksia, Korte kertoo.

Korte aloitti salilla käymisen, kun halusi pudottaa painoaan. Jossain vaiheessa nuoren naisen nostotouhuja seurannut Olli Virtanen ehdotti, että voisi siihen tankoon painojakin laittaa.

Korte otti neuvosta vaarin. Virtasen Ollin ja avomies Juuso Tähtisen tuella ja opeilla alkoi rauta kesyyntyä.

– Ensin haaveilin, että kunhan pystyisin nostamaan tangon, jossa olisi päissä keltaiset 15 kilon kiekot. Kun ne sain sitten aikanaan ylös, aloin tavoitella sinisiä 20 kilon kiekkoja, Korte kertoo.

Nyt penkistä nousee jo tanko, jossa on punaiset 25 kilon kiekot. Seuraava isompi tavoite on punnertaa ylös tanko, jonka päissä on sekä siniset että keltaiset kiekot. Se tietäisi 90 kilon tulosta, mikä olisi kivikova tulos 22-vuotiaalle, alle 67,5-kiloiselle naiselle.

Vuoden päätavoite on asetettu kesällä Helsingissä käytäviin EM-kisoihin. Sitä ennen Korte kilpailee ainakin EM-karsintakisoissa ja FPO-liiton SM-kisoissa.

– Jos kyykyssä menisi 135 tai 140 kiloa, penkissä 90 ja vedossa sellaiset 150–160 kiloa, pohtii Korte kesän EM-kisojen tulostavoitteitaan.

Korte harjoittelee salilla 4–5 kertaa viikossa. Sen päälle tulee lihashuolto ja aerobinen treeni.

Voimailuharrastuksesta on tullut entistä suunnitelmallisempaa ja kokonaisvaltaisempaa, kun Korte pääsi tunnetun turkulaisen voimanaisen Anna Khudarayovin tiimiin. Korte saa MM-tasolla nostavalta Khudarayovilta ohjelmat, ruokavaliossa apua taas tarjoaa forssalaiskehonrakentaja Jerry Virtanen.

Korte on löytänyt myös tukijoita, joista hän haluaa kiittää työnantajaansa Linjaliikenne Kivistöä ja treenipaikkaansa KuntoForssaa.

Korte nostaa FPO-liiton kisoissa. Hän kertoo miettineensä pitkään, kilpaileeko Suomen Voimanostoliiton vai FPO:n alla, ja päätti valita ammattilaisliitoksi kutsutun FPO:n.

– Voimanostoliitto suhtautuu jyrkästi salikisoihin. Liiton edustajilla ei ole asiaa Valdurin kisoihin tai muihin pieniin salikilpailuihin, jotka eivät ole liiton alaisia. Haluan kuitenkin kilpailla niissä, koska esimerkiksi Turun kisoissa oli hieno tunnelma ja ne olivat upeasti järjestetty.

Korte pitää tärkeänä, että FPO on alkanut testata kilpailijoitaan, vaikkei liitto teekään yhteistyötä ADT:n kanssa.

– Minulle olen tärkeää, että olen samalla viivalla muiden kilpailijoiden kanssa, Korte sanoo.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic