Lounais-Häme Forssa

Isosena oppii sosiaalisia taitoja - parasta rippikoululeirillä on kuitenkin leikkiminen

Maria ja Antti viihtyvät Forssan seurakunnan isostoiminnassa, jossa myös sosiaaliset taidot karttuvat.
Maria Joutsimo ja Antti Metsämäki ovat löytäneet isostoiminnan kautta uusia ystäviä.
Maria Joutsimo ja Antti Metsämäki ovat löytäneet isostoiminnan kautta uusia ystäviä.

Kirkon viestintä kertoo rippikoululaisten määrän kasvaneen selvästi viime vuonna. Viisitoistavuotiaista rippikouluun osallistui 77,4 prosenttia vuonna 2019.

Forssassa rippikoulun käy yli 90 prosenttia viisitoistavuotiaista.

– Osallistujien määrässä ei juuri ole tapahtunut muutosta. Rippikoulu kiinnostaa nuoria, ja isoseksi kouluttautuneita meillä on jopa niin paljon, että esimerkiksi viime kesänä kaikki halukkaat eivät päässeet isosiksi leireille, Forssan seurakunnan rippikouluista vastaava kappalainen Sanna Kuisma kertoo.

Parasta on leikkiminen

Maria Joutsimo kävi rippikoulun kolme vuotta sitten.

– Pidin siitä, miten isoset huolehtivat rippikoululaisista. Ketään ei jätetty yksin. Aluksi ihmettelin, miksi leirillä leikitään, kun emme enää olleet pieniä, mutta se olikin parasta siinä jutussa. Muutettuani Hämeenlinnasta Forssaan täällä yksi kaveri houkutteli minut isoskoulutukseen, Maria kertoo.

Antti Metsämäki myöntää suhtautuneensa rippikoululeiriin ennakkoluuloisesti.

– Olin talvilomaleirillä, ja aluksi minua ärsytti, kun olisin voinut lomalla muutakin tehdä. Leirillä oli kuitenkin mukavaa, hyvä ilmapiiri ja huumorintajuista porukkaa, niin ikään isoseksi kouluttautunut Antti toteaa.

Isostoiminnan parhaaksi puoleksi nuoret mainitsevat sen, että siinä pääsee luontevasti tutustumaan uusiin ihmisiin.

– Isosena toimiessa myös vuorovaikutustaidot kasvavat, Antti pohtii.

– Ensimmäisellä kerralla jännitin isosena toimimista. Ajattelin, etten omaa hirveän hyviä sosiaalisia taitoja, mutta jännitys lieveni, kun ihmiset tulivat tutuiksi. Silloin tuntuu myös turvalliselta kertoa muille asioistaan, Maria kertoo.

Leiriläisten tukipilareita

Maria ja Antti toteavat, että isosella on rippikoululeirillä tärkeä rooli.

– Hänen tehtävänsä on saada leiriläisistä aikaan yhtenäinen ryhmä, jossa vallitsee hyvä ilmapiiri. Isoset ovat leiriläisten tukipilareita, Maria sanoo.

Isosena nuori myös pohtii omaa suhdettaan uskontoon.

– Aloittaessani isosena uskonto ei niin kauheasti kiinnostanut. Sittemmin siitä on tullut tärkeämpi osa elämää, Maria kertoo.

Antti sanoo alkaneensa miettiä uskonasioita enemmän.

– Jotenkin se on ollut toissijaista, mutta kyllä kristilliset arvot kuitenkin näkyvät omassa elämässäni, Antti toteaa.

Forssan seurakunnan isoskoulutus käsittää neljä Klemelässä pidettävää viikonloppuleiriä, joista kolmella on oltava mukana saadakseen isostodistuksen. Lisäksi pidetään muutama iltakokoontuminen.

– Työnantajat arvostavat sitä, että nuorella kesätyönhakijalla on isostodistus. Yhteistyössä kaupungin kanssa puolestaan asiat järjestetään niin, että kesätyö on eri aikaan kuin rippikoululeiri, Sanna Kuisma kertoo.

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 12.2.2020. 

Uusimmat

Fingerpori

comic