Lounais-Häme Forssa

Isot miehet palauttivat uskoa ammattinyrkkeilyyn

Wahlström ja Helenius suomalaisista esillä.
Anthony Joshua pehmitti Joseph Parkerin MM-kehässä. Kuva: Goeff Caddick/EPA

Päättyvä vuosi 2018 ei jää mieliin ammattinyrkkeilyn huippuvuotena, mutta monta hyvää matsia tänäkin vuonna nähtiin. Sellaiset iskijät kuin Anthony Joshua, Tyson Fury ja Vasiliy Lomachenko pitivät huolta siitä, ettei nyrkkeily jäänyt kokonaan vapaaotteluorganisaatioiden kuten UFC:n jalkoihin.

Se eniten näkyvyyttä tarjoava sarja eli isojen miesten raskassarja tarjosi yllättävän monta kiinnostavaa kamppailua. Sarjan ykkösiskijäksi muutaman viime vuoden aikana kivunnut Anthony Joshua otteli kahdesti ja otti molemmilla kerroilla vakuuttavat voitot.

Maaliskuun lopulla britti pehmitti pistein uusiseelantilaisen Joseph Parkerin voittamattomien mestarien kohtaamisessa. Joshua säilytti IBF-, IBO- ja WBA-liittojen mestaruusvyöt ja vei Parkerilta WBO:n tittelin.

Syyskuussa Joshua palasi tyrmäysvoittojen tielle, kun hän pudotti venäläisen Alexander Povetkinin Wembleyllä. Molemmat Joshuan vuoden vastustajista ovat aivan maailman huipulta, Povetkin on olympiavoittaja ja entinen WBA-liiton mestari.

Joshuan seuraava ottelu on buukattu huhtikuulle Wembleylle, mutta vastustaja on vielä auki.

– Varasin Wembleyn kohdatakseni Deontay Wilderin. Ellei se ottelu onnistu, en tiedä kuka tarjoaisi yhtä hyvän vastuksen. Toivottavasti joku muu mielenkiintoinen nimi löytyy, ellei, niin stadionin täyttämisestä tulee vaikeaa, Joshua kertoi brittitabloidi Sunin mukaan.

 

Anthony Joshua-Deontay Wilder olisi raskaansarjan alkavan vuoden kiinnostavin ottelu, mutta sen toteutuminen lähiaikoina on epävarmaa.

Amerikkalainen Wilder kohtasi joulukuun alussa hienon paluun tehneen Tyson Furyn värikkäässä kamppailussa. Kahden tappiottoman ottelijan kamppailu päättyi kiisteltyyn tasapeliin, mikä jätti ovet auki uusinnalle.

Yllättävän hyvään kuntoon päässyt britti Fury vei hienokseltaan ottelua, mutta Wilder osui hyvin päätöserässä ja Fury putosi kuin säkki. Hetken uinuttuaan Fury nousi kanveesilta, selvitti päänsä ja pisti Wilderin ahtaalle ottelun loppuhetkillä. Uusintamatsi näyttää todennäköiseltä.

Ahkerasti ottelevat kovaiskuiset britti Dillian Whyte ja kuubalainen Luis Ortiz kärkkyvät paikkaa mestaruuskehästä, mutta molemmat ovat saaneet jo mahdollisuutensa ja hävinneet tyrmäyksellä, Whyte Joshualle ja Ortiz Wilderille. Vahva ehdokas titteliotteluun on jättimäinen, viimeisessä ottelussa yli 140 kiloa painanut tappioton Jarrel Miller.

Miller on iso ja vahva, mutta tuntuu liian hitaalta Joshualle ja Wilderille.

 

Alemmissa sarjoissa nähtiin paljon hyviä otteluja. Kovaa jälkeä teki ukrainalainen Aleksandr Usyk alemmassa raskaassasarjassa. Usyk otteli kolme huippumatsia, joissa päihitti Mairis Briedisin, Murat Gassievin ja Tony Bellewin. Voitot toivat Usykille arvostetuimman nyrkkeilyjulkaisun The Ringin Vuoden nyrkkeilijä -tittelin.

Keskisarjan kunkuksi nousi Meksikon Saul ”Canelo” Alvarez, joka voitti huippuottelussa täpärästi syksyllä Gennady Golovkinin ja pari viikkoa sitten helposti Rocky Fieldingin sarjaa ylempänä. Tämän hetken parhaana nyrkkeilijänä pidetty Ukrainan Vasiliy Lomachenko jatkoi vahvoja otteitaan ylemmässä kevytsarjassa, kun hän voitti mestaruusotteluissa sekä Jorge Linaresin ja Jose Pedrazan.

Nyt vain toivotaan, että Lomachenkon ja välisarjan hallitsijan, amerikkalaisen Terence Grawfordin taustavoimat saavat sovittua miehille kohtaamisen mahdollisimman pian.

 

Suomalaisista ammattinyrkkeilijöistä Eva Wahlström pääsi vuoden lopulla nyrkkeilyn Mekkaan Madison Square Gradeniin, kun hän otteli IBF:n ja WBA:n kevyen sarjan mestaruyusottelussa Irlannin Katie Tayloria vastaan. Kaikkien aikojen parhaana naisnyrkkeilijänä pidetyn Taylorin kohtaamisesta oli tuloksena WBC-liiton ylemmän höyhensarjan mestaruutta pitävän Wahlströmin ammattilaisuran ensimmäinen tappio, vekkejä naamaan ja tuhdit kipurahat.

Wahlström pysyi pystyssä loppuun asti ja teki hyvän ottelun nopeampaa ja vahvempaa Tayloria vastaan.

– Tämä oli yksi parhaista naisten nyrkkeilyotteluista, Taylor kehui kamppailun jälkeen.

Viime vuodet vaisusti otellut Robert Helenius sai pitkästä aikaa hyvän päänahan syyskuussa. Helenius tyrmäsi Saksassa Erkan Teperin, joka ei ole enää takavuosien iskussa, mutta nimenä edelleen kovaa valuuttaa. Teper ehti voittaa urallaan Euroopan mestaruuden ennen kuin kärähti dopingista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic