Lounais-Häme

Isoverille miljoonien luottamuslause

Saint-Gobain Rakennustuotteet oy:n Isoverin Forssan tehtaalla on ollut heinäkuun loppupuolelta asti käynnissä merkittävä remontti, jossa uusitaan huomattava osa tehtaasta.

Isoverin tehtaan kokonaisremontin hinta on noin 2,6 miljoonaa euroa. Samalla tontilla sijaitsevan Ecophonin tehdasta remontoidaan noin 400 000 eurolla. Yhteensä Rautatienkadulla sijaitsevalla tontilla tehdään reilun kuukauden pätkän aikana siis noin kolmen miljoonan euron uudistusprojekti.

-Tämä on yksi isoimmista remonteista, joita täällä on tehty. Vuonna 2007 oli viiden miljoonan euron urakka. Sitä edellinen yhtä iso rakennusurakka olikin vuonna 1971, kun tehdas rakennettiin, Isoverin tehdaspäällikkö Tommi Talonen vertailee.

Uusia tuotantolinjoja remontin yhteydessä ei rakenneta, vaan työt ovat keskittyneet vanhojen laitteiden peruskorjaamiseen, uusimiseen ja parantamiseen.

Suurin satsaus Isoverin tehtaassa on lasin sulatusuunin uusiminen. Uusi lasiuuni ja sen asentaminen maksavat yli miljoona euroa. Imukanavien ja pisaranerottajien uusiminen maksaa vajaa puoli miljoonaa euroa, kuten myös sähkönjakelun uusiminen.

Ecophonin puolella on samaan aikaan uusittu jyrsinkoneita, linjastoja ja kuljettimia.

Remontti on sujunut Talosen mukaan suunnitellusti ja aikataulussa. Tuotanto alkaa tehtaalla jälleen elokuun loppupuolella. Remontti on siihen mennessä käytännössä kokonaan valmis.

Isoverin koko tuotantohenkilöstö on ollut lähes koko remontin ajan kesälomilla. Lomautuksia ei Isoverin Forssan tehtaalla ole ollut muutamaan vuoteen, eikä niille ollut tarvetta nytkään lomien sopivan jaksottamisen vuoksi. Tehdas on edellisinä vuosina pyörinyt koko kesän ajan, kuten olisi tehnyt tänäkin vuonna ilman remonttia.

Tehtaan seisokki on käynyt luonnollisesti yhtiön lompakon päälle myös siksi, kun tavaraa ei tuoteta kuukauteen ollenkaan.

-Kuluerä tiedostettiin ja budjetoitiin etukäteen hyvin tarkkaan. Yksi haaste oli, että jo valmistettua tavaraa riittää asiakkaille rakennustyömailla. Varastoon piti tehdä riittävästi tuotteita, Talonen sanoo.

Talosen mukaan vanhassa tehtaassa suuren remontin tekeminen jossain vaiheessa oli väistämätöntä. Lasiuuni täytyy uusia 6–8 vuoden välein joka tapauksessa, joten sen uusimisen yhteydessä on nyt ollut hyvä tehdä muitakin huolto- ja uudistustoimenpiteitä.

Esimerkiksi sähkönjakelujärjestelmä tehtaassa oli alkuperäinen ja oli nyt tulossa elinkaarensa päähän.

-Siihen olisi tullut jossain vaiheessa vikoja. Ennakoimme tilannetta sillä, että uusimme sen nyt, Talonen sanoo.

Forssan tehdas haki ja myös sai rahoituksen remontteihin sen taustalla olevalta kansainväliseltä konsernilta.

-Onhan se hienoa, että konserni luottaa näin paljon, tämä oli selvä sijoitus tulevaisuuteen. Remontti näyttää, että niin konsernilla kuin meilläkin on luottoa, että Isoverillä ja Ecophonilla tehdään Forssassa töitä myös tulevaisuudessa, Talonen sanoo.

Talonen näkee, että rahoituksen järjestyminen on ennen kaikkea luottamuslause Forssan tehdasta kohtaan.

-Tämä on päämieheltä kädenojennus osoittamaan, että asioita on täällä tehty hyvin. Konserni uskoo, että homma toimii tulevaisuudessakin, Talonen toteaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti