Lounais-Häme

Israel avaa rajanylityspaikat Gazaan - valikoidut ihmiset ja tavarat pääsevät taas kulkemaan

Jerusalem
21.10.2018, 08:42

Ulkomaat

Israel avaa taas kaksi toiminnassa ollutta rajanylityspaikkaa Gazaan tänään, ilmoittaa maan puolustusministeri Avigdor Lieberman. Tämä tarkoittaa, että ihmiset ja tavarat voivat jälleen liikkua rajan yli.
Israel sulki rajan viime keskiviikkona vastauksena palestiinalaisalueelta tulleeseen rakettituleen.
– Päätös rajanylityspaikkojen avaamisesta tehtiin sen jälkeen, kun välivaltaisuudet Gazan puolelta ovat hiipuneet viikonlopun aikana ja (Gazaa hallitseva militantti järjestö) Hamas on pyrkinyt hillitsemään mielenosoittajia, ministerin kansliasta sanotaan.
Keskiviikkona Lieberman määräsi Kerem Shalomin rajanylityspaikan tavaroille ja Erezin rajanylityspaikan ihmisille suljettaviksi. Yleensä vain tietyt, hyväksytyt tavarat ja ihmisryhmät saavat liikkua Gazan alueen ja Israelin välillä.
Ennen sulkemispäätöstä Israelin sotilaskoneet olivat iskeneet pariinkymmeneen kohteeseen Gazan kaistaleella vastauksena palestiinalaisalueelta tulleeseen rakettituleen.

Polttoainekuljetukset voimalaan vieläkin jäissä

Hamas on kieltänyt syyllisyytensä rakettituleen ja sanonut tutkivansa tapausta.
Keskiviikkona Israel myös keskeytti päivittäiset polttoainekuljetukset Gazan voimalaitokselle. Kuljetuksista sovittiin aikanaan YK:n avustuksella.
– Lykkäämme vielä päätöstä polttoainekuljetuksista. Palaamme asiaan katsottuamme tilanteen kehittymistä lähipäivinä, Lieberman sanoi sunnuntaina.
Gazan kaistaleella on ollut levotonta maaliskuusta lähtien. Väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 200 palestiinalaista ja yksi Israelin sotilas.
Hamas ja Israel ovat sotineet kolme kertaa vuoden 2008 jälkeen.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic