Lounais-Häme Forssa

Itäinen ohikulkutie ja 24 omakotitonttia kaavoituksessa – Forssan katse suuntautuu pitkälle tulevaisuuteen

Saarelantien päähän Forssassa kaavoitetaan uusia erillispientaloja. Tontteja tulee sekä yksityisten että kaupungin maille. Kaava tutkailee tulevaisuutta varten myös Itäisen ohitustien linjausta.
Saarelantien varteen ollaan kaavoittamassa reilua pariakymmentä uutta tonttia. Kuva: Tapio Tuomela

Saarelantien varteen nykyiselle peltoaukiolle on luvassa jollain aikataululla 7 uutta rakentamatonta erillispientalotonttia ja alueen pohjoisosaan 17. Niiden tonttikoko vaihtelee.

Saarelantien varressa olevat tontit ovat enimmäkseen yksityisten alueilla ja muualla lähinnä olevat kaupungin alueella. Yksityisten alueella on vanhoja olemassa olevia rakennuksia.

Korkeavaha II C -asemakaavaluonnos on tullut vireille maanomistajien kaavoituspyynnöstä. Alueeseen on otettu mukaan myös kaupungin omistamia peltoalueita sekä Lounais-Hämeen koulukuntayhtymän kiinteistö.

 

Kaavan tavoitteena on setviä myös kymppitielle johtavan Itäisen ohitustien aluevarausta, jonka toteutusajankohdasta ei ole tietoa.

– Ajatuksena on upottaa se osittain maastoon vähän samaan tapaan kuin nykyinenkin tie siellä menee. Reunaan tulee hiukan penkkaa ja se muuten jää alemmas kuin muu maisema, toteaa Forssan kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä.

Itäisellä ohitustiellä ja sen yhteydellä Urheilukentänkadulle on tässä vaiheessa leveä aluevaraus, mutta se on pelkästään suunnittelua varten. Tuleva katuleveys ei poikkea normaalista. Aluevaraus vain mahdollistaa erilaiset ratkaisut.

Urheilukentänkadun jatkokadusta ei siis tule leveää bulevardia, vaan laidoilla on tilaa istutettavia puita varten ja tarvittaessa erilliselle kevyen liikenteen väylälle.

Ensimmäiseksi, ehkä joskus 2020-luvulla, rakennettavaksi tulevat pienemmät kadut, joiden varteen tulee asutus. Itäiselle ohitustielle ja Urheilukentän jatkeelle ei ole mitään aikataulua.

– Ne voivat toteutua joskus hamassa tulevaisuudessa. Siinä voi mennä hyvinkin kauan, Köykkä sanoo.

Alueen pohjoiskulman tonteillekin kulku toteutetaan asuinkatua pitkin kaarevan tievarauksen poikki.

Forssan yhdyskuntalautakunta on esittänyt kaupunginhallitukselle, että se asettaa Korkeavaha II C -asemakaavamuutosluonnoksen alustavasti nähtäville ja pyytää siitä viranomaislausunnot.

 

Uusi asemakaava astunee alueelle voimaan ensi syksynä, mutta sen toteuttamista kaupunki ei kiirehdi.

– Meillä on jo nyt hyvät alueet kaavoitettuna. Täytyy seurata, miten kaupungin kehitys menee ja milloin tämä alue kannattaa avata, Köykkä toteaa.

Käytössä etusijalla ovat olemassa olevat tienvarret, joissa on vesi ja viemäri valmiina. Saarelantieltä kunnallistekniikkaa uupuu.

Alueelle ei voi tehdä maalämpökaivoja, koska siellä on sekä pohjavesialuetta että pohjaveden muodostumisaluetta. Kaavan yhdyskuntatekniselle alueelle saa sijoittaa mahdollisen tekopohjavesilaitoksen laitteita ja imeytysaltaita.

Kaava tarkastelee lisäksi koulutuskuntayhtymän rakennuksia. Uusi pysäköintipaikka osoitetaan Saksankadun eteläpuolelle.

Kaavalla huomioidaan myös Saksanrimmen luonnonsuojelualueen vaatimukset. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic