Italia ei taivu EU:n tahtoon - varapääministeri ilmoitti, ettei budjetti muutu

Rooma
14.11.2018, 02:15

Talous

Italia uhmaa EU:ta ja kieltäytyy rukkaamasta budjettiaan. EU:n komissio oli vaatinut Italialta uutta budjettiesitystä tiistaihin mennessä.
– Italia ei muuta budjettiaan, ei sen tasetta tai kasvuennusteita. Olemme vakuuttuneita, että tämä on tarvittava budjetti, jotta maa saadaan taas menemään eteenpäin, varapääministeri Luigi di Maio sanoi maan ministerien kokouksen jälkeen.
Euroopan unionin komissio hylkäsi Italian budjettiesityksen lokakuussa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun komissio antoi reput budjettiesitykselle ja kehotti jäsenmaata tekemään uuden.

Miljardisakot uhkaavat

Italialla ja EU:lla on erilaiset näkemykset muun muassa maan alijäämästä. Muutenkin budjettiesitys perustuu komission mielestä liian optimistisille odotuksille.
Italian budjettiesityksen mukaan maan julkisen talouden vaje olisi ensi vuonna 2,4 prosenttia, kolminkertainen verrattuna edellisen hallituksen ennusteeseen. EU:n ennusteen mukaan se olisi ensi vuonna 2,9 prosenttia ja 3,1 prosenttia vuonna 2020.
EU:n ja Italian arviot eroavat kuitenkin myös talouskasvun kohdalla. Italia uskoo, että sen talous kasvaa ensi vuonna 1,5 prosenttia, mutta EU:n mukaan vauhti jää 1,2:een.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on ennustanut Italialle yhden prosentin talouskasvua vuodelle 2020 ja suhtautunut viimeisimmässä arviossaan epäluuloisesti maan uudistusohjelmaan.
Italian hallituksen muodostavat laitaoikeiston Lega eli entinen Pohjoisen liitto sekä populistiseksi kuvattu Viiden tähden liike. Niiden mukaan budjetti auttaa kiihdyttämään euroalueen kolmanneksi suurimman maan talouskasvua ja pienentämään julkisen talouden vajetta.
Italian julkinen velka on nyt huimat 2,3 biljoonaa euroa eli 131 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. EU:n sääntöjen mukaan julkinen velka ei saisi ylittää 60:tä prosenttia bruttokansantuotteesta.
EU voi käynnistää uhittelevaa Italiaa vastaan prosessin maan liiallisen alijäämän korjaamiseksi. Italiaa voi uhata sakko, jonka suuruus saattaisi vastata 0,2:ta prosenttia Italian bruttokansantuotteesta, eli noin 3,4 miljardia euroa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic