Lounais-Häme

Italia uhkaa vesittää EU-huippukokouksen päätökset - ensimmäistä kertaa Brysselissä esiintyvä pääministeri käynnisti harvinaisen näytelmän

Bryssel
28.06.2018, 21:49

Kotimaa

Italian pääministeri Giuseppe Conte uhkaa riitauttaa Brysselissä koolla olevan EU-huippukokouksen päätökset. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi suomalaistoimittajille illansuussa, että Italian pääministeri oli maininnut mahdollisuudesta veto-oikeuden käyttämiseen.
Ensimmäisen osuuden päätteeksi oli tarkoitus järjestää tiedotustilaisuus, mutta se on peruttu ja järjestetään vasta huomenna.
Päätökset EU-huippukokouksessa tehdään yksimielisesti. Näin yhdenkin maan vastustus riittää kaatamaan yhteiset päätökset.
Italian tyytymättömyys liittyy pian alkavaan keskusteluun maahanmuutosta.
– Tulee ehkä vaikein ilta mitä täällä on minun aikanani ollut maahanmuutosta. Italia käytti puheenvuoron, joka viittasi vaikeuksiin näissä keskusteluissa, Sipilä sanoi suomalaistoimittajille kokouksen tauolla.
EU-maat ehtivät jo käsitellä niin puolustusyhteistyön etenemistä, kauppapolitiikkaa kuin laajentumisnäkymiä, mutta näitä koskevat loppupäätelmät jäävät hyväksymättä, jos Italia toteuttaa uhkauksensa. EU-maat ottivat myös yhdessä kantaa tuoreimpiin tietoihin MH-17-matkustajakoneen putoamisen syistä eli Venäjän vastuuseen.
– Tämä on ensimmäinen kokous hänelle ja saattoi olla tekniikkaakin, mutta kyllä ennustan vaikeaa keskustelua Sipilä ennakoi.
Yhteiset loppupäätelmät jäivät hyväksymättä viimeksi viime vuoden maaliskuussa. Tuolloin syynä oli Puolan silloisen pääministerin Beata Szydlon kapina Donald Tuskin valintaa vastaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi.

Sipilä: Kymmenen maata tarttumassa Saksan ehdotukseen

PääministeriSipilä arvioi ennen huippukokousta, että ainakin kymmenen maata on tarttumassa Saksan ehdotukseen turvapaikanhakijoiden palautusten tehostamisesta EU:n sisällä.
Se on poliittinen pelastusrengas liittokansleri Angela Merkelille, joka on kantanut maahanmuuttokriisistä painavan poliittisen vastuun. Merkel on kotimaassaan kovassa pyörityksessä, sillä CSU-puoluetta edustava Horst Seehofer on uhannut laittaa rajan yksipuolisesti kiinni, ellei eurooppalaista ratkaisua turvapaikanhakijoiden liikkumiseen EU:ssa löydetä.
Käytännössä kyse olisi siitä, että turvapaikanhakija voitaisiin palauttaa helpommin siihen maahan, jossa hän on rekisteröitynyt eli johon hän on ensimmäisenä EU:ssa tullut.
Neuvottelut eurooppalaisesta turvapaikkajärjestelmästä ovat pahasti takalukossa, eikä ratkaisuja odoteta. Siksi pienten maaryhmien yhteistyö on ainoa tapa löytää nopeita ratkaisuja.
– Uskon, että tähän lähtee ainakin kymmenen maata mukaan ellei enemmänkin. Tästä saadaan varmaan oppia mihin suuntaan EU-lainsäädäntöä voidaan kehittää, Sipilä arvioi.
Uutistoimisto Reutersin mukaan ehdotukseen olisivat tarttumassa myös Espanja ja Kreikka, joiden mukanaolo on äärimmäisen tärkeää.

Maihinnousukeskusten valmistelu alkamassa

Huippukokousta johtava Donald Tusk raivasi maahanmuutolle tilaa siirtämällä helpommat asiat ensimmäiseksi. Kokouksen tuloksia ei siksi ollut vielä alkuillasta tiedossa.
Odotuksissa oli, että EU-maat aloittaisivat valmistelun niin sanotuista maihinnousukeskuksista.
Epäselvää oli edelleen missä keskukset sijaitsisivat, kuinka monta niitä olisi ja miten ne toimisivat.
Uudet pisteet eroaisivat Sipilän mukaan jo olemassa olevista siinä, että sinne vietäisiin mereltä pelastettuja ihmisiä. Voitaisiinko esimerkiksi Euroopan aluevesiltä pelastettuja ihmisiä viedä Pohjois-Afrikan rannikolle, ei ollut hänen mukaansa päätetty.
– Tarve vaaralliselle merimatkalle, jossa on hurja määrä hukkumisia tapahtunut, poistuisi. Sitä kautta menisi myös ihmissalakuljettajien bisnekseltä pohja pois.

Afrikan kehityshankkeille lisää rahaa

EU-maat haluavat tiivistää yhteistyötä edelleen Libyan ja muiden kauttakulkumaiden kanssa. Jo nyt Euroopan unioni on tukenut Libyan rajavartiostoa, joka pysäyttää vesillään salakuljettajien aluksia ja palauttaa ihmiset takaisin.
EU:n ulkosuhteista vastaava Federica Mogherini toivoi ennen kokousta, että jäsenmaat päättäisivät yhteensä miljardin lisäsatsauksesta Afrikan kehitysohjelmiin.
Se olisi pieni lisä verrattuna 20 miljardiin, jonka EU ja sen jäsenmaat investoivat Afrikkaan vuosittain.
Eurooppaan pyrkivien määrä on vähentynyt dramaattisesti viime vuodesta varsinkin Italian ja Libyan kahdenvälisen sopimuksen myötä.
Tiukimpien arvostelijoiden mielestä Libyan kanssa ei kuitenkaan pitäisi tehdä yhteistyötä, koska sirpaleinen hallinto ei pysty huolehtimaan ihmisoikeuksista.
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan noin 90 prosenttia Eurooppaan meren yli tulevista siirtolaisista tulee Libyan kautta.
EU:ssa on vahva toivo, että pakolaisjärjestön mukanaolo varmistaisi maihinnousukeskusten eettisyyden.

https://www.reuters.com/article/us-eu-summit/european-leaders-back-merkel-on-migration-before-summit-idUSKBN1JN3AP

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic