Lounais-Häme

Italiasta saaristomeren äärelle

Välimeren lämpöä ja vähän viileämmän lounaisen saaristomme tunnelmia impressionistisin valo- ja värisävyin. Taidemaalari Eija-Liisa Löyttyniemi pysyy uskollisena tyylilleen ja myös itselleen.

Ja hyvä niin. Uskollisuus välittyy selvästi myös katsojalle.

Löyttymäki on ripustanut Forssan kirjaston yläkerran näyttelytila Vinkkeliin varsin laajan mutta poikkeuksellisen harmonisen yhtenäisyyden leimaaman näyttelyn.

Itselleen uskollisena pysyminen on myös hedelmällistä. Sitä todistaa näyttelyä oheisrekvisiittana täydentävä julisteotanta.

Sen mukaan Löyttyniemi on saanut pelkästään vuonna 2017 nimensä Italiassa osaaottavien taiteilijoiden luetteloon yhteensä seitsemässä kansainvälisessä näyttelyssä.

-Ihan kivahan se on, kun on päässyt suomalaisena mukaan tuollaisiin juttuihin, joissa raadit ovat tiukkoja ja tarjokkaita riittää, hän toteaa.

Omaa kieltään hänelle langenneesta arvostuksesta kertoo Vinkkelissä myös Umberto Boccioni International Prize 2016 -kunniakirja. Taiteilija on tehnyt onnistuneen ratkaisun ripustaessaan tunnustuksen sekä siinä kuvatun Color Composition -originaaliteoksen näyttelyssä toistensa yhteyteen.

Color Compsition -värisommitelma edustaa Eija-Liisa Löyttyniemen selkeän abstraktista ilmaisukieltä. Kokonaan uudeksi ja yllättäväksi ei tätä ilmaisua voi hänen kohdallaan nimittää.

-On tällaista abstraktimpaa tullut tehtyä vuosien varrella aikaisemminkin. Saattaa kuitenkin olla, että se on tullut taas viime aikoina esille hallitsevammin, taiteilija toteaa.

Abstraktin ja esittävän ilmaisun kesken on havaittavissa myös toisiaan sivuava raja-alueen symbioosi. Kysymys on jaosta, jonka määrittämiseen voi etsiskellä pohdintapohjaa vaikka vuonna 2015 syntyneen Meri-maalauksen keskeltä kahtia jakavan horisonttilinjan herättämänä.

Samainen horisonttilinja avaa asian niin näkevälle jakolinjaa myös välimerellisten ja meidän pohjoisempaa elämänympäristöämme tulkitsevien sävyjen kesken.

Siinä, missä Välimeri puhuu lämpimän oranssia vivahdekieltään, kallistuvat sävyt Itämerellä siniseen päähän–eivät kuitenkaan luotaan työntävän kylminä, vaan puoleensa kutsuvan raikkaina.

Taiteilijan käyttämä palettiveitsitekniikka antaa maalauksille konkreettista kolmiulotteisuutta. Se tukee impressionismin ominaispiirteisiin kuuluvaa kontrastirajojen pehmentämistä sekä ääriviivojen häivyttämistä. FL

Eija-Liisa Löyttyniemen maalauksia on esillä Forssan kirjastotalon yläkerrassa sijaitsevassa näyttelytila Vinkkelissä 23.3. asti.

Uusimmat

Fingerpori

comic