Lounais-Häme

Itävallan ulkoministeri kutsui Putinin häihinsä - oppositio tyrmistyi ja Ukraina ilmoitti, ettei Itävallan apua enää kaivata

Berliini
18.08.2018, 11:05

Ulkomaat

Itävallassa on noussut kohu ulkoministeri Karin Kneisslin päätöksestä kutsua Venäjän presidentti Vladimir Putin häihinsä. Kneissl ja liikemies Wolfgang Meilinger vihitään tänään, ja Putinin odotetaan osallistuvan häihin ennen matkustamistaan Saksaan.
Itävallan oppositiopuolueet tyrmistyivät Putinin saamasta hääkutsusta ja Ukraina ilmoitti, ettei Itävalta voi enää toimia välittäjänä Itä-Ukrainan kriisissä.
– Jos kutsuu Vladimir Putinin häihinsä, ei voi enää olla puolueeton, Ukrainan parlamentin ulkopoliittisen komitean puheenjohtaja Hanna Hopko tviittasi.
Sosiaalidemokraattinen SPÖ nimitti Putinin kutsumista provokaatioksi.
– (Kutsu) antaa Itävallasta häpeällisen kuvan EU-kumppaneille, sivalsi SPÖ-puolueen parlamenttiedustaja Evelyn Regner.
Itävalta on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa.

”Ministerin henkilökohtainen vieras”

Kneisslin nimitti ulkoministeriksi äärioikeistolainen FPÖ, mutta hän ei ole puolueen jäsen. FPÖ:n läheiset Venäjä-suhteet ovat herättäneet huomiota aiemminkin: vuonna 2016 se jopa sopi yhteistyösopimuksen Putinin Yhtenäinen Venäjä-puolueen kanssa.
Itävallan ulkoministeriö on vakuuttanut, ettei Putinin vierailu kerro muutoksesta maan ulkopolitiikassa. Sisäministeriön edustaja puolestaan kertoi, että Kneissl ja Putin ovat tunteneet liki 20 vuotta ja presidentti osallistuu häihin Kneisslin henkilökohtaisena vieraana.
Kutsun poliittisia ulottuvuuksia on kuitenkin vaikea kieltää, varsinkin kun Putin tapaa häissä todennäköisesti myös liittokansleri Sebastian Kurzin. Kurzin ÖVP-puolue muodosti viime vuonna hallituksen FPÖ:n kanssa.
Itävallasta Putin jatkaa matkaa Saksaan, missä hän tapaa liittokansleri Angela Merkelin. Johtajat keskustelevat ainakin Syyriasta ja Ukrainasta sekä energiakysymyksistä.
Merkel ja Putin tapasivat viimeksi toukokuussa Sotshissa.

https://twitter.com/HopkoHanna/status/1029817156983246849

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti