Lounais-Häme

Itsehoitolääkkeiden hintakilpailu avataan kokonaan

Helsinki
02.11.2018, 17:57

Kotimaa

Apteekkien välinen kilpailu kiristyy tulevaisuudessa, sillä hallitus aikoo sallia kaikkien itsehoitolääkkeiden hintakilpailun. Muutos sisältyy esitykseen lääkelain muuttamisesta, joka annetaan lähipäivinä lainsäädännön arviointineuvostolle. Samalla helpotettaisiin myös uusien apteekkien perustamista lyhentämällä muutoksenhakuprosessin kestoa.
Itsehoitolääke saisi maksaa enintään lääketaksan määrittämän hinnan, mutta apteekit saisivat myydä niitä halvemmalla tinkimällä omasta katteestaan. Valmisteluissa selviteltiin myös tapoja parantaa itsehoitolääkkeiden saatavuutta, mutta nyt ei esitetä lääkkeiden myynnin sallimista apteekkien ulkopuolella. Esityksestä jätettiin pois myös esillä ollut apteekkiveron korotus, joka olisi kiristänyt erityisesti suurimpien apteekkien verotusta.

Apteekkien perustamisesta valitetaan ahkerasti

Eduskunta on jo saanut käsittelyynsä yhden esityksen lääkelain muutoksista, jolla myös helpotetaan uusien apteekkien perustamista.
Uudessa Apteekki II -esityksessä puututaan mahdollisuuksiin jarruttaa uusien apteekkien perustamista. Apteekkien perustamista hidastavat nyt Fimean päätöksiä koskevat muutoksenhaut, sillä lähes jokaisesta uuden apteekin perustamista koskevasta päätöksestä on valitettu. Hallitus esittää, että apteekkipäätöksistä pitäisi jatkossa valittaa suoraan hallinto-oikeuteen. Näin uusien apteekkien aloitusprosessi voisi lyhentyä jopa puolella vuodella.
– Apteekkijärjestelmä tulee nähdä yhtenä osana terveydenhuoltoa ja laajaa lääkehuollon ketjua. Koko lääkehuoltoa on arvioitava osana sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Tätä työtä jatketaan ja hallituksen on tarkoitus antaa vielä tämän vuoden kuluessa lääkeasioiden suuntaviivoja arvioiva muistio jatkokeskustelun pohjaksi, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) tiedotteessa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti