Lounais-Häme

Ja kamera käy! – Lounais-Hämeen koululaisille opetetaan elokuvantekoa

Nuori nainen tulee kaupasta kakun kanssa. Hänellä on videopeli, kakku ja kortti kädessään. Kortissa lukee: maailman paras poikaystävä.

Vajaan viiden minuutin elokuva ei kuitenkaan pääty suudelmiin.

-Kyse on pettämisdraamasta, elokuvan idean keksineet Emilia Korpela ja Patricia Tikka selventävät.

Ideointikaksikko toteaa, että ideointi oli aluksi vaikeaa, mutta kun he pääsivät vauhtiin, ongelmaa ei ollut.

-Kyseessä ei ole omakohtainen tarina, tytöt hymähtävät.

Kulttuuriyhdistys Kuvion LEKA-verkostomainen lastenkulttuurikeskus on järjestänyt syksyn aikana useita elokuvanteon perusteet -kursseja eri puolilla Lounais-Hämettä.

Yksi niistä on parhaillaan käynnissä Forssan yhteislyseolla. 30 tunnin kurssilla käydään läpi kaikki elokuvanteon vaiheet käsikirjoituksesta editointiin.

-Nuorten taidot ovat viime vuosina parantuneet huomattavasti. Kun kävin ensimmäisen alan kurssin kymmenen vuotta sitten, kenelläkään meistä ei ollut mitään hajua esimerkiksi editoinnista, kurssin ohjaaja Jesse Ollula kertoo.

Ollula lisää, että taitojen parantuminen johtuu tekniikan kehittymisestä; vielä kymmenen vuotta sitten kännyköillä ei pystynyt editoimaan videoita, mutta nykyisin sekin on mahdollista.

Tarjolla on ilmaisohjelmia, joilla kuvaa voi pätkiä ja yhdistää.

Ollula toteaa, ettei hänen juuri tarvitsekaan opettaa editointia kursseilla. Kyse on lähinnä ohjaamisesta. Tosin vaikka nuorilla olisi taitoa, niin perusteet täytyy aina opetella.

Lukion kurssilla on 12 osallistujaa. Kaikki ovat tyttöjä.

-Kurssi on ollut tosi hauska. Ajattelin, että tässä olisi käyty läpi enemmän teoriaa, mutta opettaja on antanut vain vinkkejä, joita olemme toteuttaneet, Korpela toteaa.

Ollula toteaa, että yleisesti ottaen tytöt ovat osallistuneet kursseille jo pitkään, mutta aivan viime aikoina tyttöjen määrä on kasvanut selvästi.

-Leffapuoli on ollut miesvoittoista, mutta nykyisin esimerkiksi ohjaajina on paljon naisia. Tekniikan puolellakin naiset ratkovat ongelmia siinä missä miehetkin.

Kuuman koululla Jokioisilla nuoret innostuivat tekemään elokuvaa Harmaasta rouvasta.

-Siinä yhdistettiin historiaa ja äidinkieltä.

Ollula toteaa, että tarinan kertominen muuttaa muotoaan; tulevaisuudessa ainekirjoitus voidaan ehkä korvata videolla.

-Kyllä kaikki pääpointit kirjoitetaan edelleen paperille, mutta lopputulos kerrotaan kameralla, eli kuvalla ja äänellä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti