Lounais-Häme

Ja sitä mukaa pahenee mun kesäduuniblues

 

Media-assistenteiksi opiskelevat Iitu Asp Forssasta, Nea Tuomola Karkkilasta, Rosa Toivanen Forssasta ja Ricky Kuusenperä Tammelasta pitävät kesätöiden hankkimista kovana savottana. Heillä takana on ensimmäinen syksy ja talvi Forssan ammatti-instituutissa.

Koska työharjoittelua ei vielä ole plakkarissa, oman opiskelualan kesätöistä voi vain haaveilla.

Kesätöissä kutkuttaa eniten käyttörahan saaminen, hyvänä kakkosena on tarpeellinen työelämän kokemus.

Iitu Asp on hakenut kesäksi jo Prismaan ja Forssan hautausmaalle. Viime kesänä hän oli Tammelan S-marketissa ja päiväkodissa kaksi viikkoa.

– Juuri tällä hetkellä ei näyttäisi kesätyötä tulevan, mutta se saattaa muuttua, aprikoi Nea Tuomola. Viime kesänä hän pääsi kesätöihin perheensä läheisten luo.

Forssan yhteislyseota ensimmäistä vuotta käyvät Iida Lehtonen ja Santeri Heinonen Forssasta arvioivat ystäviensäkin kokemusten perusteella, että kunnon kesätöitä on haastava saada 16–17-vuotiaana, kun samoilla markkinoilla häärivät täysi-ikäiset hakijat.

– Täytyy olla uskallusta kysyä itse. Kyllä työelämässä täytyy olla oma-aloitteinen ja rohkea, Iida Lehtonen summaa. Hän arvioi suuntautuvansa jatkossa jonnekin liiketalouden alalle eikä sittenkään plastiikkakirurgiksi, kuten aiemmin tuumi.

Santeri Heinonen uskoo alansa löytyvän jostain lasten parista, ehkä opettajana tai lastentarhanopettajana. Hän viihtyikin hyvin viime kesänä ensimmäisessä kesätyöpaikassaan kaupungilla kahden viikon jakson Pihakoivun päiväkodissa. Paikka oli tuttu jo pikkupoika-ajoista.

Toissa kesänä Iida oli Tutustu työelämään ja tienaa -jaksolla kaksi viikkoa ABC:n Hesellä ja viime kesänä Tölön päiväkodissa kaksi viikkoa. Hän toivoo ja uskoo saavansa täksi kesäksi jo kuukautta pitemmän kesätyön. Pakkohan se on kovalla yrittämisellä.

– Olen hakemassa mahdollisimman moneen paikkaan, siivoustöihin tai mihin tahansa, kunhan saan palkkaa. Mieluusti aikaisia töitä, että pysyy parempi uni- ja päivärytmi.

Santeri tavoittelee 2–4 viikon kesäduunia, eikä pitemmästä ole väliä.

– Niin ehtisi vielä lomaillakin.

Lounais-Hämeessä kesätöitä on tarjolla ainakin viime vuosien malliin. Hakusesonki on kohta huipentumassa.

– Jotkut työnantajat aloittavat haun heti tammikuun alusta ja on paljon niitäkin työnantajia, joille maalis-huhtikuu ei ole vielä liian myöhään. Jos ei ole vielä kesätyöpaikkaa saanut, ei kannata luovuttaa. Paikkoja tulee koko ajan, toteaa yritysneuvoja Mari Pöysti Hämeen työ- ja elinkeinotoimistosta.

Kesätöitä on viime vuosina löytynyt eniten kaupan piiristä, hotelli- ja ravintola-alalta, teollisuudesta sekä kiinteistö- ja siivousalalta.

Kunnat ovat perinteisesti tarjonneet lyhytaikaisia, yleensä kahden viikon kesätyöpaikkoja nuorille. Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu tarjoaa koululaisille myös yrityksiin kahden viikon työskentelyjaksoja. Niillä on tärkeä paikkansa, vaikka iso osa nuorista mieliikin pitempää kesätyötä.

Forssan seudun suurimpia kausi- ja kesätyöllistäjiä ovat HKScan ja Atria sekä kunnat, seurakunnat, kaupat ja isommat yritykset. Esimerkiksi osuuskauppa Hämeenmaa palkkaa alueellaan liki 1000 kesätyöntekijää, kun hakemuksia tulee hyvinkin 9000 vuosittain.

Haut tapaavat olla sähköisiä.

– On valmis hakulomake ja samat kysymykset. Siinä on vaikea muista erottua, tuumii Iida Lehtonen.

Pienistäkin yrityksistä löytyy yksittäisiä kesätyöpaikkoja, mutta ne on löydettävä itse.

Juuri ammattiopintonsa aloittaneilla tai lukiolaisilla ei ole kesätyömarkkinoilla suurta eroa.

– Yleensä työntekijät painottavat alle 18-vuotiailta lähinnä oikeaa asennetta. Taitovaatimukset lisääntyvät, kun on tietyn alan opiskelija tai jo puoliammattilainen, TE-toimiston Pöysti kuvaa.

Oma aktiivisuus ratkaisee. Kesätyön saaminen lähtee perusasioista: reippaudesta, asenteesta ja innosta, joilla erottautuu muista. Kesätöitä kannattaa tiedustella rohkeasti itse työnantajilta.

– Itse kysytään, äiti ei sitä kesätyöpaikkaa voi hankkia. Ollaan jo tosi pitkällä, kun osaa kätellä, katsoa silmiin ja osoittaa innokkuutta työn saamiseen ja sen tekemiseen… Jos älypuhelimet eivät ole työtehtävissä sallittuja, on ne syytä jättää taskuun, Mari Pöysti sanoo.

Alaikäisillä on nykyisin vaikeampi saada kesätöitä kuin vaikkapa heidän vanhemmillaan, valitettavasti. Lainsäädännöllisten esteiden lisäksi ongelmana on avustavien tehtävien katoaminen.

– Ne ovat alkaneet hävitä joka paikasta, kun niihin ei palkata enää erikseen tekijää, vaan jokainen tekee niitä ohessa itse, Pöysti sanoo. FL

Kopio

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti