Lounais-Häme

Jääkerros on vielä liian ohut – Loimijoen tai järvien jäälle ei ole vielä menemistä

Jotta jäälle voi mennä turvallisesti, jään paksuuden pitää olla vähintään kymmenen senttiä.
Loimijoen jää ei ole vielä riittävän paksua, jotta se kantaisi ihmistä.

Loimijoen ja Forssan seudun järvien jää on vielä niin heikkoa, ettei jäälle pidä lähteä. Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen pelastuslaitosten päivystävä palomestari Kai Salonen varoittaa heikoista jäistä ja kehottaa vanhempia ja opettajia muistuttamaan myös lapsia, ettei joen ja järvien jäille saa vielä mennä.

– Loimijoessa ja järvissä on jo paikoitellen ohut jääkerros. Jää ei kuitenkaan ole vielä niin vahvaa, että se kantaisi ihmistä. Jäälle ei missään tapauksessa saa vielä lähteä kävelemään. Jää on riittävän kantavaa vasta pitemmän pakkasjakson jälkeen eikä lähipäiviksikään ole luvassa kovia pakkasia, Salonen sanoo.

Salonen toteaa ihmisten tietävän melko hyvin heikkojen jäiden vaarat. Tänä syksynä tai talvena kukaan ei ole Forssan seudulla vielä tarvinnut pelastuslaitoksen apua vajottuaan heikkoihin jäihin, mutta aiempina talvina jäihin putoamisia on ollut silloin tällöin.

Salonen muistuttaa, että jäälle ei saisi koskaan lähteä yksin vaan retkiluistelijan tai pilkkijänkin kannattaa ottaa kaveri mukaan. Jos jää pettää, kaveri voi auttaa tai hälyttää apua.

– Jäälle lähtevän kannattaa ottaa mukaan myös apuvälineitä. Jäänaskalit on hyvä olla mukana, sillä niiden avulla on helpompi päästä vedestä ylös. Paljain käsin vedestä on erittäin vaikea pelastautua, koska jään reuna on niin liukas.

 

Jotta jäälle voi mennä turvallisesti, jään paksuuden pitää Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntijan Jouni Vainion mukaan olla vähintään kymmenen senttiä. Sama paksuusvaatimus koskee niin jokien, järvien kuin lampienkin jäätä, joskin Vainio muistuttaa, että jään paksuus voi vaihdella vesistön eri puolilla.

– Kannattaa myös varmistaa, että jää ei ole muodostunut lumesta vaan se on jäätynyt pakkasella kunnolla vedestä. Jään paksuus on hyvä mitata kairalla, Vainio sanoo.

Vainion mukaan ihmisen kantavan jään muodostumiseen tarvitaan noin viikon pakkasjakso.

– Vaikka jäälle meneminen houkuttelisi, kannattaa malttaa mielensä. Usein voi käydä niin, että henkilö lähtee viikonloppuvapaalle mökille ja näkee lammen jäätyneen. Tällöin hän ei voi kuitenkaan tietää, onko lampi jäätynyt edellisenä päivänä vai jo viikon alussa. Vaikka jäälle tekisi mieli mennä heti, kannattaa odottaa seuraavaan viikonloppuun, koska pakkasten jatkuessa lampi on tällöin ollut jäässä varmuudella viikon ja jää kantaa, Vainio neuvoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic