Lounais-Häme

Jäälle voi mennä, mutta tarkkaavainen pitää olla

Pyhäjärven jäätä vuosikausia liikuntakäyttöön kunnostanut ja järven jäätilanteen kuin omat taskunsa tunteva Tero Nieminen kauhistelee nähtyään Pyhäjärvellä Lamalanlahden tienoilla auton renkaiden jälkiä.

-En missään tapauksessa menisi autolla jäälle, ei ole mitään järkeä. Jää kyllä kestäisi paksuutensa puolesta autonkin tällä hetkellä, mutta siellä on railoja yllättävissä paikoissa, Nieminen kertoo.

Samaa sanoo Suomen ympäristökeskus Syken johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

-Jää on tänä talvena niin heikkolaatuista Etelä- ja Keski-Suomessa, etten menisi koko talvena autolla jäälle.

 

Pahimmat paikat Pyhäjärvellä ovat jälleen Vohlassaaren luoteispuolen karikon läheinen alue, jokisuu Forssan päässä sekä Saarensalmi.

-Pysy kaukana Saarensalmesta, varoittaa Pyhäjärven läpikotaisin tunteva Erkki Salama.

Muuten Pyhäjärvi on etenkin luistelun kannalta Salaman mukaan aivan huippukunnossa.

-Siellä on pelijää ja pieni kerros pakkaslunta päällä. Ei se paljon paremmaksi voi tulla.

Mutta kävelyn kannalta tilanne ei ole optimaalinen Forssan seudun ehkä suosituimmalla ulkoilujäällä.

-Jää on vaarallisen liukas kävellä, joten liukuesteet on syytä olla, Salama ohjeistaa.

 

Bertel Vehviläisen mukaan ympäristökeskuksen tutkijan piti käydä mittaamassa jäitä Etelä-Suomessa viime viikon keskiviikkona, mutta hän jätti sen tekemättä turvallisuussyistä. Tästä syystä keskuksella ei ole tarkkaa tietoa jään tämän hetken paksuudesta.

-Yleisellä tasolla ohjeistan, että jäällä on noudatettava varovaisuutta. Mielelläni odottaisin vielä jonkun aikaa jäälle menemistä, tai ainakin varmistaisin jään paksuuden kairan avulla. Jään paksuuskin voi samalla järvellä vaihdella, Vehviläinen sanoo.

Vehviläinen varoittaa menemästä jokien suille ja järvien selille, jotka ovat jäätyneet viimeisenä. Myös salmia ja syviä kohtia on syytä varoa voimakkaiden virtausten johdosta, joten järven ominaisuudet on hyvä tuntea, jos siellä aikoo liikkua.

Tammelan järvistä Pyhäjärvi on arvaamattomin, mutta sekin on suurelta osin täysin kestävä. Kuivajärvellä jää on Niemisen mukaan ohuempaa, mutta sekin kestää hyvin pilkkijän. Salmensaaren suuta pitää tietenkin Kuivajärven puolellakin vältellä. Ruostejärvi ja etenkin Liesjärvi ovat Niemisen mukaan hyvässä ulkoilukunnossa, mutta Ruostejärvellä omat virtauskohtansa onkin.

 

Nuuta- Ruta- ja Kortejärven suojeluyhdistys ry varoittaa Nuutajärven jäällä liikkuvia sulasta alueesta Sarapistonmäen ja Koivuniemen sekä Linnavuoren edustalla. Alue on noin 75×200 metrin kokoinen.

Sula alue on seurausta käynnissä olevasta järviveden hapettamistoimenpiteestä. Sula-alueet on merkitty varoitustaululla 20-30 metriä rannasta. Jään vahvistuttua alueen ympärille asennetaan lippusiimat. Tällä hetkellä sula-alueen läheisyydessä on yhdistyksen mukaan vaarallista liikkua.

 

Erkki Salama kiittelee paitsi aikuisia, myös nuorisoa, joka on oppinut ajamaan moottoriajoneuvoilla suositulla Lamalanlahdella.

-Nuoret ovat oppineet ajamaan lähellä rantaa, yhtenä syynä Forssan Lehden aktiivinen uutisointi. Siinä jos mopoauto putoaa, sisälle ei välttämättä tule vettä. FL

 

Varovaisuutta kun liikut jäällä
Ota mukaan jääpiikit eli naskalit.Myös köysi on hyvä turvaväline.Tunne järven jäätilanne tai mittaa jään paksuus esimerkiksi kairalla.Jos liikut pimeällä, käytä heijastimia.Varo niemenkärkiä, jokien suita, salmia, syviä kohtia ja järvenselkiä.Älä liiku jäällä yksin.Kun kuljette ryhmässä, pysykää hieman erillänne toisistanne, ettette putoa samaan avantoon.Jos merkittävän railon, jonka molemmin puolin on valli, älä mene sen lähelle.Noudata aina varovaisuutta ja katsele eteenpäin.Jos jäälle nousee vettä, vaihda suuntaa takaisin sinne mistä tulit. 

Uusimmat

Fingerpori

comic