Lounais-Häme

Jackson Pollockin jalanjäljillä – Action Painting -leirillä tehdään isoja maalauksia ulkona

Kesän Action Painting -taideleiri Humppilassa sai tällä kertaa 21 osallistujaa. 12-vuotias Lumi Kaskiluoto on ollut Action Painting -kursseilla useamman kerran.

-Viime vuonna maalasimme juna-aseman alikulkusillan seinälle erilaisia kuvioita. Maalasin sinne yksisarvisia ja kaneja. Maalaukset ovat vieläkin asemalla, Lumi kertoo.

Kanien ystävä Lumi aikoo maalata nyt sellaisen myös nyt.

Action Painting ei silti tarkoita graffiteja, vaan roiskemaalausta ja kehollista maalausta, kertoo Sanna Kohonen, 4H:n toiminnanjohtaja.

-Meillä oli ideana tehdä isokokoisia maalauksia ryhmätyönä, koska talvella joutuu olemaan pöydän ääressä ja tekemään pienellä paperilla yksinään. Nyt jos pystyy maalaamaan pihalla, niin ryhmässä maalaaminen ja isot teokset ovat se juttu.

Ensimmäisen päivän tehtävänä on pohjustaa kovalevyt kummaltakin puolelta remonttimaalilla, muuten ne käpristyvät. Sitten lapset suunnittelevat jokaiseen oman ryhmätyön.

-Meillä oli ideana värit. Jokainen valitsee jonkun värin ja se on maalauksen pääaihe.

-Tämän jälkeen on tarkoitus tehdä oikeaa toimintamaalausta. Jos pystymme olemaan pihalla, niin roiskimme värejä Jackson Pollockin tyyliin.

Leiri kestää maanantaista perjantaihin. Mukana on 7–13-vuotiaita ja alaikäraja leirille oli 7 vuotta.

Viimeisen päivän tehtävää Kohonen ei lapsille vielä paljasta.

-Se on yllätys.

Action Painting ei tarkoita maalaustaiteen tekemistä karatepotkuilla tai paintball-taisteluilla. Se on maalaustaiteen suuntaus, joka sai alkunsa vuonna 1950 Yhdysvalloissa. Tyyli tunnetaan suomeksi nimillä toimintamaalaus ja roiskemaalaus.

Toimintamaalauksessa maalari voi esimerkiksi käyttää voimakkaita siveltimenvetoja, roiskia maalia siveltimellä tai kaataa sitä kankaalle suoraan purkista. Tunnetuin toimintamaalari oli Jackson Pollock (1912–1956), joka vei tyylin myös maalauksiensa kautta maailmalle.

Action Painting -maalauskursseja on järjestetty Humppilassa jo lähes kymmenen vuotta. Nuorisotoiminnan ja 4H:n yhteinen leiri kokoontuu harrastetila Rysässä, yli sata vuotta vanhassa puutalossa Kirkonkulman koulun vieressä.

Paikalla on monia lapsia, jotka ovat käyneet 4H:n taidekerhoissa useamman kerran.

-Yksi lasten kohokohdista leireillä oli juuri Humppilan rautatieaseman alikulkusillan koristelu taideteoksilla, Kohonen kertoo.

Myös koulun viereen olisi voitu mennä tänä vuonna maalaamaan seinälle, mutta siihen ei saatu lupaa. Toimintamaalaus ei tarkoita välttämättä juuri seinämaalauksen tekoa, joten se ei ole sidottu siihen.

-Olisimme saaneet luvan mennä korjailemaan rautatieaseman alikulkusillan maalauksia, mutta ei se lapsista olisi välttämättä ollut niin kivaa.

Ensi viikolla järjestetään myös 7–10-vuotiaiden puuhaleiri Kauppilassa. Siellä puuhaillaan kaikenlaista, ja leirin viimeinen päivä on retkipäivä Saaren kansallispuistossa ja Mustialan kotieläinpuistossa.

-Tämä on enemmän taideleiri. Se on leikkiä ja pelejä -leiri. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic