Lounais-Häme Forssa

Jakaantuvatko demarit kahteen yhdistykseen Forssassa? Lopullinen päätös saadaan ensi viikolla

Hämeen piirihallitus päättää käytännössä asiasta lauantaina, puoluehallitus siunaa esityksen ensi torstaina.
Matti Uutela edustaa Forssan työväenyhdistystä piirihallituksen kokouksessa. KUVA: Lassi Puhtimäki

Eri syyt ovat jakaneet Forssan sosiaalidemokraatit kahteen leiriin. Osa Forssan Työväenyhdistys ry:n jäsenistä on perustamassa uutta yhdistystä työnimellä Forssan Demarit ry.

Ryhmän halua irtaantua Forssan Työväenyhdistyksestä käsittelee Hämeen piirihallitus lauantaina. Lopullisen päätöksen asiasta tekee SDP:n puoluehallitus ensi viikon torstain kokouksessaan.

– Puoluehallitus tekee lopullisen päätöksen, mutta piirihallituksella on asioista paikallinen näkemys ja sen lausunto on tärkeä. Harvoin puoluehallitus tekee piirihallituksen esityksestä poikkeavaa päätöstä, kertoo SDP:n järjestöpäällikkö Jenny Suominen.

 

Aiheesta aiemmin: Sosialidemokraatit hajosivat Forssassa kahtia – uuteen yhdistykseen seitsemän demarivaltuutettua

 

Suomisen mukaan vastaavia irtaantumishaluja tulee aina silloin tällöin myös muissa puolueissa kuin demareissa. Syitä voi olla monia.

– Yleensä taustalla ovat henkilösuhteet, tai näkemyserot jossain poliittisessa asiassa. Yleensä asiat eivät kärjisty näin pitkälle. Aika usein myös perustettu yhdistys puretaan jonkun ajan päästä, kun tilanne normalisoituu, Suominen sanoo.

Suomisen mukaan uuden yhdistyksen perustaminen on joskus keino rauhoittaa tilanne, tästä on hänen arvionsa mukaan kyse Forssankin kohdalla.

Suominen huomauttaa, että yhdistyksenä kyseinen joukko voi toimia vasta kun puoluehallitus ja sen jälkeen Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt yhdistyksen nimen.

– Jos ryhmä siihen asti järjestää jotakin toimintaa, se tapahtuu yksityishenkilöinä, ei yhdistyksenä, Suominen sanoo.

 

Lue myös: Demarit jakautuivat kahteen leiriin Forssassa – Perinteinen Forssan Työväenyhdistys saa kilpailijan

 

Forssan Työväenyhdistystä lauantain piirihallituksen kokouksessa edustaa Matti Uutela. Hänellä ei ole tässä vaiheessa kantaa siihen, puoltaako hän vai vastustaako uuden yhdistyksen perustamista.

– Pitää nähdä ensin perustelut. Ne käyvät ilmi kokouksessa jaettavasta liitteestä. Siihen asti olen lehtitietojen varassa. Ihan heppoisin perustein en lähtisi uutta yhdistystä perustamaan, sillä nykyään yhdistyksiin ei tahdo riittää tekeviä käsiä, minkä seurauksena niiden toiminta hiipuu. Itse en uuteen yhdistykseen aio liittyä, jos sellainen perustetaan, Uutela sanoo.

Uutela kertoo pystyvänsä elämään kumman tahansa ratkaisun kanssa. Silti hän kummeksuu kovasti pienen ryhmän ratkaisua.

– Olemme tarjonneet tälle joukolle vaikutusmahdollisuuksia. Muun muassa Emmiä (Lintonen) on pyydetty Työväenyhdistyksen johtokuntaan, mutta hän ei ole halunnut sinne. Sieltä leiristä on myös ollut vaikeaa saada talkoolaisia mukaan toimintaan, Uutela väittää.

– Ymmärrän, että erilaisia näkemyksiä tulee, mutta niistä pitäisi puhua seinien sisällä. En näe tätä ratkaisua demokraattisena, hän jatkaa.

 

Demarien valtuustoryhmä kokoontuu maanantaina keskustelemaan toimintatavoista ja tavoitteista. Uutela uskoo, että ryhmä jatkaa valtuustossa saman nimen alla.

– Meillä saa olla jatkossakin vapaa mielipide. Koulukeskustelu on jakanut väkeä kahteen leiriin ja taustalla voi olla myös eri näkemys demarien kansanedustajaehdokkaasta. Forssan ja naapurikuntien työväenyhdistykset ovat asettuneet Kaisa Lepolan taakse. Jäsenistön näkemystä tulisi kunnioittaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic